Русе е поредният град от планираните дестинации, през които ще

...
Русе е поредният град от планираните дестинации, през които ще
Коментари Харесай

Русе приема на 8 юли пламтящия факел на Пробега на мира

Русе е следващият град от плануваните дестинации, през които ще премине Факелът на мира от интернационалната щафета Пробег на мира

Той ще бъде публично посрещнат от кмета Пенчо Милков в петък, 8 юли, от 18:30 ч. на русенския пристан, като бегачите ще влязат към 17:30 ч. на територията на Русе от пътя за гр. Бяла.

България е част от маршрута на тазгодишното издание на щафетата, която в интервала 2 - 11 юли ще посети над 35 обитаеми места в страната, измежду които Видин, Белоградчик, Козлодуй, Плевен, Никопол, Свищов, Велико Търново, Тутракан и Силистра.

На 2 юли Факелът на мира, който потегли от Германия, беше публично стихотворец от българския тим бегачи. Те ще пробягат българския маршрут по протежението на река Дунав, а дружно с тях ще тичат и представители на интернационалния тим от Ирландия, Германия, Украйна, Северна Македония, Франция, Австрия, Сърбия, Хърватия, Румъния, Полша и Литва. Щафетата с факела стопира в редица обитаеми места, където с присъединяване на локалните управляващи, неправителствени организации и жители се провежда тържественото му посрещане.

По традиция участниците в самодейността, както и жителите на градовете и селата, през които Пробегът минава, предават един на различен Факела на мира. В Русе той ще бъде посрещнат и от състезатели от русенски спортни клубове, които ще вземат присъединяване в маратона, а в щафетата могат да се включат и жители. В програмата е планувано на русенския пристан да бъде положен незабравим знак "Цвете на мира ", както и да бъде засадено дърво на мира.

Пробегът на мира е учреден през 1987 година от духовния лидер Шри Чинмой. Той е състезател, мъдрец, художник, музикант и стихотворец, посветил живота си на идеала за международна дружба и единение. Шри Чинмой е прочут с многочислените си начинания за поощряване на разбирателството сред хората и народите и има вяра, че спортът е мощно средство за създаване на по-хармоничен и обединен свят. Ревностни поддръжници на Пробега на мира са едни от най-влиятелните хора на планетата като Нелсън Мандела, Майка Тереза, Принцеса Даяна.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР