Русе е първият български град, който се състезава за намаляване

...
Русе е първият български град, който се състезава за намаляване
Коментари Харесай

В Русе ще намаляват въглеродните емисии

Русе е първият български град, който се състезава за понижаване на въглеродните излъчвания. Общината се включи в световната акция Race to zero, включваща повече от 31 района, 733 града, над 3000 предприятия, 173 от най-големите вложители и 600 висши образователни заведения в света, ангажирани да реализират нулеви въглеродни излъчвания до 2050 година.

За да извърши уговорките си като участник в самодейността, локалната администрация ще работи в три съществени посоки:

* основаване на по-приобщаващо общество - развиване на така наречен 15 или 30-минутни квартали, в които живущите могат да задоволят множеството си потребности пеш или с колело и изключват нуждата от пътешестване с автомобил;

* основаване на зелени и екологични улици - установяване на зони с нулеви излъчвания в града, последователно въвеждане на рейсове с нулеви излъчвания след 2025 година, обсъждане на ограничения, ограничаващи колите с мотори с вътрешно горене в някои градски елементи, и гарантиране, че огромна част от Русе е с нулеви излъчвания до 2030 г.;

* понижаване замърсяването на въздуха, което включва реализиране на амбициозни цели, отговарящи или надскачащи националните, основаване на проект и реализирането на най-малко една политика, с която да се понижи замърсяването от главен източник, и използването на нови политики, ориентирани против главните причинители на замърсяване.

Посочените задания са естествено продължение на политиката на общинското управление за понижаване на въглеродните излъчвания в областта на превоза, възстановяване качеството на въздуха и потреблението на различни източници на сила.

ДУМА напомня, че Русе е единственият български град, в който взаимно с Българска академия на науките и Русенския университет се работи по два плана за водороден превоз. В тях са заложени доставка на рейсове и ретрофитинг на транспортен съд (тласкач), задвижвани от водород. Освен това посредством писма и в персонална среща с министър-председателя Стефан Янев кметът Пенчо Милков настоя за въвеждането на по-строги правила на веществата, изпускани от индустрията, както и за по-чести замервания в индустриалните цехове на територията на общината.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР