Русе е една от областите с най-много доброволци - 128

...
Русе е една от областите с най-много доброволци - 128
Коментари Харесай

Русе е една от областите с най-много доброволци

Русе е една от областите с най-вече доброволци - 128 за деяние при бедствени обстановки. Във всяка община има доброволни формирования. Въпреки това, съгласно пожарникари, България не може да се похвали с добре развито доброволческо придвижване, за разлика от другите европейски страни.

Едно от най-активните доброволчески формирования в русенска област е в община Сливо поле, което е основано през 2007 година. 12 мъже на възраст сред 23 и 60 години непрекъснато са в подготвеност да се отзоват при пожари, наводнения, тежки произшествия или при тежки зимни условия. Разполагат с 9 профилирани автомобила. 23-годишният Пламен Иванов си спомня бедственото състояние през февруари, когато се наложило с високопроходимата машина да доставят самун в село Юделник.
Пламен Иванов: Всеки би се зарадвал на такова нещо - да помогне на хората, да види, че са радостни, че са щастливи.Михаил Чиликов, зам.-кмет на Община Сливо поле: Не спим по цели нощи, само че би трябвало на хората да се оказва помощ.
Всички доброволци в Сливо поле са чиновници на общината и нямат проблеми с освобождението си от работа, с цел да вземат участие в избавителна акция. Но доста други, които работят в предприятия, са принудени да си вземат неплатен отпуск.
Корнелия Желева, началник на доброволното формирование: Тепърва следва да излезе новата разпоредба, в която ще бъде организиран този въпрос, където страната ще отпусне пари в общинските бюджети, с които ще могат да оказват помощ на работодателите и на служащите, които са назначени там, а са и доброволци.
България обаче към момента е обратно по бройка на доброволците. В международен мащаб те са доста повече в сравнение с пожарникарите.
комисар Димитър Павлов, шеф на РД ПБЗН - Русе: Наброяват над 20 млн. при 2 млн. и половина професионални пожарникари. В България нещата стоят едно към едно.
Държавата обезпечава за всички доброволци средства за облекло, образование и застраховка.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР