Герой или злодей? Оттеглянето на Рупърт Мърдок предизвиква силни чувства във Великобритания, където той преобърна медиите

...
Рупърт Мърдок предизвиква смесени чувства във Великобритания, където трансформира медиите
Коментари Харесай

Рупърт Мърдок предизвиква смесени чувства във Великобритания, където трансформира медиите в продължение на половин век

От JILL LAWLESS Associated Press и PAN PYLAS Associated Press 22 септември 2023 г., 12:02 ч. Избори. Неговите сателитни телевизионни канали преобърнаха спокойната сцена на излъчване.

Журналисти и политици в Обединеното кралство едновременно приветстваха и ругаеха 92-годишния магнат, след като той обяви в четвъртък, че е се оттегли като лидер на своите компании Fox и News Corp., предавайки контрола на сина си Лаклан. „пионер, който промени медиите.“ Бившият премиер Борис Джонсън каза, че магнатът е „направил повече от всеки прес барон през последните 100 години, за да популяризира каузата на глобалните свободни медии, които са незаменими за демокрацията и напредъка.“

Но за неговите критици Мърдок беше необяснимо, злонамерено присъствие в британския живот. Нейтън Спаркс от Hacked Off, група за реформа на пресата, която има за цел да ограничи неправомерните действия на таблоидите, каза, че Мърдок „е председателствал компания, в която е имало широко разпространени незаконни действия и впоследствие е било покрито“. Бившият лидер на Лейбъристката партия Джеръми Корбин твърди, че медиите на Мърдок са „отровили глобалната демокрация и са разпространили дезинформация в масов мащаб“.

UK. Шефът на Министерството на финансите Джереми Хънт каза пред радио LBC: „Той е човек, който, независимо дали го обичаме или мразим, има определящо влияние върху живота на всички ни през последния половин век.“

Австралийският нововъзникнал е почти неизвестен във Великобритания, когато купува неделния вестник News of the World през 1969 г., придобивайки ежедневника The Sun скоро след това. Практичен собственик, той съживи тежката, изпълнена с класа вестникарска сцена на Великобритания с вестници, които прегръщаха спорт, знаменитости, раздаване на награди и секс – най-позорно с топлес „момичетата от страница 3“ на The Sun.

В интервю за BBC през 1989 г. Мърдок свежда успеха си до антиподните си корени, казвайки, че австралийците са дошли в Обединеното кралство с „по-голяма решителност и по-голяма енергия“, неограничени от уважение към „правилата на старите“ свят.'”

„Направихме неща, за които хората казаха, че не могат да бъдат направени“, каза той.

Популистки, помпозни и патриотични, таблоидите на Мърдок безспорно имаха усет. Критиците осъдиха заглавия като „Говори се, Делор“, насочени към тогавашния президент на Европейската комисия Жак Делор, и „Хващам те!“ — реакцията на Слънцето, когато британска подводница потопи аржентинския крайцер Белграно, убивайки повече от 300 моряци, по време на войната за Фолклендските острови през 1982 г. Катастрофата на стадиона, при която загинаха 96 футболни фенове на Ливърпул, предизвика възмущение с неверни обвинения срещу жертвите. Повече от три десетилетия по-късно много жители на Ливърпул все още отказват да четат The Sun.

Но политиците отдясно и отляво ухажваха и се страхуваха от Мърдок, който добави The Times и Sunday Времена в неговата конюшня през 1981 г.

Архиконсерватор, който също мрази заведението, той беше ентусиазиран поддръжник през 80-те години на лидера на консерваторите Маргарет Тачър, която споделя Враждебността на Мърдок към мощните профсъюзи. След като консервативният наследник на Тачър Джон Мейджър неочаквано триумфира на изборите през 1992 г., таблоидът се похвали: „Сън не го спечели.“

Успехът на Тони Блеър в осигуряването на подкрепата на Мърдок помогна на Лейбъристката партия на Блеър да спечели убедителна победа през 1997 г. Подобно на други политици, Блеър отрече да е дал нещо на Мърдок в замяна на подкрепата му – въпреки че много скептици се съмняваха в това.

„Нямаше сделка по въпроси, свързани с медиите, с Рупърт Мърдок или с който и да било друг, изрично или подразбиращо се“, каза Блеър по време на разследване на медийната етика от 2012 г., предизвикано от разкрития, които разтърсиха британската империя на Мърдок.

През 2011 г. стана ясно, че служители на News of the World са подслушвали телефоните на знаменитости, политици, кралски особи и дори жертва на убийство в тийнейджърска възраст. Мърдок беше принуден да затвори вестника, няколко ръководители бяха изправени пред съда, а бившият редактор Анди Коулсън влезе в затвора.

Оттогава News Corp. на Мърдок е платила десетки милиони компенсации на предполагаеми жертви, включително много, които казват, че са били мишена на The Sun. Принц Хари е сред знаменитостите, които в момента съдят The Sun за предполагаемо хакване, което вестникът никога не е признал.

Мърдок осъди хакването на телефона и други медийни злоупотреби, но твърди, че не беше наясно с обхвата му и обвини малък брой нелоялни служители.

Вестникар по душа, през 80-те години Мърдок усети, че медиите се променят и че платената телевизия ще бъде централна дъска на бъдещето. Той стартира сателитно излъчване Sky Television от индустриална зона в Лондон през 1989 г. с това, което той призна, че е „крило и молитва“. спасен, когато Мърдок си осигури правата да показва на живо футболни мачове от Висшата лига през 1992 г. Спортът помогна на компанията, по-късно известна като BSkyB, да се превърне в британски гигант за излъчване.

Но скандалът с телефонните хакери принуди Мърдок да се откаже от опита си да поеме пълния контрол над Sky, в който той притежаваше приблизително 40% дял. Той продаде дела си в телевизионния оператор на Comcast през 2018 г.

Мърдок все още притежава вестниците Times, Sunday Times и Sun и закъсалия новинарски канал Talk TV, но много индустрия -наблюдателите подозират, че Лаклан Мърдок, който има много по-малко интерес към вестниците от баща си, в крайна сметка ще захвърли британските вестници.

Засега Рупърт Мърдок остава магнит за силните и онези, които търсят власт във Великобритания. Списъкът с гости за лятното му парти през юни включваше министър-председателя Риши Сунак, много членове на неговия кабинет и лидера на опозиционната Лейбъристка партия Кийр Стармър.

___

Отразяването на климата и околната среда на Асошиейтед прес получава финансиране от фондация Quadrivium, основана от Джеймс и Катрин Мърдок. Повече информация за климатичната инициатива на AP можете да намерите тук. AP е единствено отговорен за цялото съдържание.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg