Рупърт Мърдок © Mike Segar Още по темата Comcast предизвиква

...
Рупърт Мърдок © Mike Segar Още по темата Comcast предизвиква
Коментари Харесай

Disney предлага да купи по-голямата част от Sky News

Рупърт Мърдок

© Mike Segar Още по тематиката
Comcast провокира Мърдок и Disney за Sky

Най-големият кабелен оператор в Съединени американски щати предлага 31 милиарда $ за английската телевизионна група
27 фев 2018
Британският регулатор към този момент блокира договорката на Мърдок за Sky

Придобиването на стойност 11.7 милиарда паунда би концентрирало прекомерно доста власт в ръцете на медийния магнат
24 яну 2018
Disney купува филмовия и ефирен бизнес на Fox за 52 милиарда $

Сделката има капацитета да промени филмовата промишленост
14 дек 2017 Walt Disney предложи да купи Sky News, като по този метод в допълнение усложни обстановката с английската медия, оповестява Financial Times.

След като в края на януари английският антимонополен регулатор блокира договорката на Рупърт Мърдок за придобиването на всички акции от малкия екран Sky с претекст, че по този начин той ще упражнява " прекомерно огромен надзор върху английския медиен пазар и затова прекомерно огромно въздействие върху публичното мнение и политическия дневен ред ", обстановката се усложни доста през последните месеци и се трансформира в битка за бизнеса на Sky.

Disney влиза в конкуренцията

21st Century Fox, в която семейство Мърдок има по-голямата част от книжата с право на глас, държи към 39% от акциите на Sky и планираше да закупи останалите акции за към 11.7 милиарда $. Сега обаче от Disney оферират да придобията акциите на медията, които Fox не имат.

В обособена договорка, Walt Disney насочи оферта за придобиване на активи на стойност 66 милиарда $ от компанията на Мърдок, които включваха и 39%-ния дял на Fox.

Опасенията на регулаторните органи, че придобиването на Sky News от Мърдок би концентрирало медийното въздействие в страната, може да се окаже преимущество за Disney в конкуренцията за медийната група. Наред с това Disney разсея опасенията, че малкия екран може да загуби своята самостоятелност и качество като медия при положение на придобиване, като съобщи, че " ще поддържа оперативния капитал на Sky News и ще резервира публицистична самостоятелност на новинарската група ". Акциите на Sky нарастнаха с 2% до 13.25 $ на акция след оповестяването на новината в средата на седмицата.

Comcast също е в играта

В края на февруари най-големият кабелен оператор в Съединени американски щати - Comcast, предложи 31 милиарда $ за английската телевизия Sky. Офертата на притежателя на NBCUniversal предполагаше закупуването на малкия екран при цена от 12.50 паунда на акция, което надвиши доста (с 16%) контрактуваната от Fox цена от 10.75 паунда, като по този метод породиха несъгласия сред акционерите на Sky, които и преди този момент се оплакваха, че офертата на Fox е прекомерно ниска.

" Бихме желали да притежаваме цялата Sky и целим да придобием над 50% от акциите ѝ ", разяснява основният изпълнителен шеф на Comcast Браян Л. Робъртс в изказване.

" Sky и Comcast са съвършена композиция - и двете компании сме водачи в основаването и разпространението на наличие ", съобщи Робъртс в конферентен диалог. " Иновациите са в сърцето на това, което вършим: комбинирайки двете компании, ние сътворяваме обилни благоприятни условия за напредък. " " Бихме предпочели 100%, само че това не е изискване ", продължава Робъртс, като отбелязва, че Comcast ще се съгласи да има Sky дружно с Fox или Disney като миноритарни акционери. " Ние почитаме това, че може би не желаят да продават, само че това ще бъде нещо, разисквано по-нататък. "

Конкуренцията обаче остава мощна в миг, когато упоритостите на Disney са към този момент да има по-голямата част от английска медийна компания.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР