Румен Радев става все по-добър в това да изгонва ГЕРБ

...
Румен Радев става все по-добър в това да изгонва ГЕРБ
Коментари Харесай

Радев е прав - антимафиотски консенсус има. Но засега повече като заявка

Румен Радев става все по-добър в това да изгонва ГЕРБ от парламентарна зала. И от доста други места и то основни. Речта при заклеването си за втория мандат, в която разгласи, че в страната към този момент има антимафиотски консенсус, бе предстояща и рационална. Задачите на страната съгласно него в обобщение наподобяват по този начин: първо, вложение в младите българи и завръщането им тук. Второ, ремонт на остарялото ръководство. Трето, съкрушаване на корупцията. 

Само че е добре да посочим и напомним един основен миг. Той е, че антимафиотският консенсус, който съществува в страната, не е нещо ново. Антимафиотски консенсус има още от митингите против Пеевски през 2013-та, пък и доста преди този момент. 

Този консенсус просто нямаше политически рупор, който да го изрази. Беше по едно и също време всеобщ, явен, подсилен от всички, само че и обществено незабележим, с редки изригвания. Въпреки немалкото проводници - политици, публицисти, зараждащо се гражданско общество, нямаше този цялостен израз, с който се снабди в последната година и половина. 

Антимафиотският консенсус се оказа толкоз мощен, че съумя да трансформира даже " ИТН " в първа политическа мощ. Едва ли упованията към Трифонов са били огромни - огромен е бил самият консенсус, че страната се нуждае от доста сериозен рестарт. От изчегъртване: и в оня миг го предложи той.   

Но до момента в който Трифонов не се оправи с изчегъртването и към този момент е съвсем несъмнено, че там няма кой знае какво да се чака, кабинетът " Петков " и подкрепящият го Радев са сегашните носители на този консенсус. И колкото и да се подпуква реторически ГЕРБ, това напълно скоро ще се изтърка. По същият метод, по който ГЕРБ доста бързо се изтърка реторически със " Станишев е отговорен ". В последна сметка по този начин и не видяхме да вземем за пример Борисов да извърши едно от главните си обещания - основни злоупотреби от времената на тройната коалиция да бъдат разследвани и осъдени. Надяваме да забележим това от кабинета " Петков ". 

Премиерът, несъмнено, най-вероятно ще получи стоте си дни толеранс, а може би даже малко повече - умората от предходната власт е прекомерно огромна, с цел да претърпи прекомерно бързо поражение (това съумя да направи единствено Трифонов, за което прояви огромен талант). Така, както Борисов бе пожален в първите си няколко години, сходен комфорт ще получи и " Продължаваме промяната ". Въпросът е какво ще направи с него.

В първия вид този комфорт ще би трябвало да извърши най-голямата и най-сложна поръчка на сегашния кабинет. Нека я напомним: повода Кирил Петков да е на власт е в това, че той последва елементарна логичност. Тя гласи - " Нищо няма значение, в случай че корупцията не се нападна фронтално и големи суми пари не спрат да се отичат по най-различни схеми към доста ограничен кръг от хора с въздействие ". 

Във втория вид обаче всичко би могло да застине в празнуването на антимафиотския консенсус. Общото единодушие по този въпрос се чува от речи в Народното събрание, в изявленията, кънти отвред и още от рано заран човек се разсънва с антимафиотски консенсус в главата и късно вечер спокоен заспива с антимафиотски консенсус под възглавницата. Впрочем, таман това направиха късите парламенти на 2021 година - антимафиотски консенсус до обратен тласък и нулево изчегъртване. Малко като тези обстановки, в които си построяваш толкоз прекрасен проект в главата, че ти е по-приятно да се любуваш на неговите заложби към бъдещето, в сравнение с да преминеш към сложното му реализиране.

Консенсусът изобщо може да те направи толкоз спокоен, че да буди и безпокойствие. Засега го споделяме превантивно. 

 

Автор: Райко Байчев

Още от АКТУАЛНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР