Румен Радев, под чийто патронаж се проведоха трите последователни концерта

...
Румен Радев, под чийто патронаж се проведоха трите последователни концерта
Коментари Харесай

Румен Радев връчи почетен плакет на ансамбъл „Филип Кутев“

Румен Радев , под чийто патронаж се организираха трите поредни концерта на ансъмбъл „ Филип Кутев в зала 1 на НДК, във връзка 70-годишния им празник , връчи почетен плакет “Св. Св. Кирил и Методий “ на шефа на ансамбъла Георги Андреев.

„ През седемте десетилетия държавният отбор „ Филип Кутев “ се утвърди като знак на българското фолклорно завещание и театрално изкуство. Поклон пред вас. Пожелавам Ви да продължавате да съхранявате и пренасяте през годините скъпото благосъстояние и магията на българския фолклор. Докато ви има вас - ще има и мощен български дух “, сподели президентът, който слезе от ложата до сцената, с цел да връчи персонално плакета на шефа Георги Андреев и да поздрави целия отбор.
 Анита Иванова
В три поредни вечери (от 18 до 20 февруари) танцьорите, певиците, музикантите и целият състав на „ Филип Кутев “ съумяха да зарадват и даже просълзят всички в залата, които бяха зажаднели за родния фолклор.

Темата на първата вечер бе „ НАЧАЛОТО “ , когато бяха пресъздадени основни моменти от далечната 1951 година до по-съвременни дни. А самото начало беше сложено с „ Тракийска женитба “ - емблематичен танц-постановка на момчетата и девойките от „ Филип Кутев “.

Със женитба беше подложен и финалният щрих на третата вечер, озаглавена „ НАСЛЕДСТВОТО “ , когато танцьорите пресъздадоха на сцената спектакъла „ Сватба в Шоплука “.
 Анита Иванова
Преди това те демонстрираха 30-минутен танцов театър „ Кара Севда “ , където любовта още веднъж беше главен претекст. А специфичните посетители на сцената не бяха по никакъв начин инцидентни, защото това бяха представители на новото потомство, на наследството - в лицето на учениците от Национално учебно заведение за танцово изкуство в София, както Национално учебно заведение за фолклорни изкуства „ Филип Кутев “ в Котел и Национално учебно заведение за фолклорни изкуства „ Широка лъка “.

По време на третата вечер беше показан и ето този танц - " Въртяжка ", с доста забавни детайли


А сред началото и наследството, по време на втората вечер, беше проследен и  „ ПЪТЯТ “ .

Освен че спектаклите заредиха публиката с мелодия, танц и чувство за родно, те бяха и мотив за размисъл по отношение на съхранението на традициите, които остават " живи " даже и след... 70 години.

И това е по този начин, тъй като фолклорът е не просто танц и ария, той е завещание. Поглеждайки към него можем да забележим  основите на българската нематериалност, от която имаме потребност, тъй като това ни връща към корените ни.
 Анита Иванова
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР