Румен Радев обсъди с председателя на Националното сдружение на общините

...
Румен Радев обсъди с председателя на Националното сдружение на общините
Коментари Харесай

Радев: Ангажимент на държавата е да стимулира големите инвеститори

Румен Радев разиска с ръководителя на Националното съдружие на общините в България и кметовете на Перник, Стара Загора и Кюстендил вероятностите да се употребява капацитета на европейската платформа " Въгледобивни райони в преход ".

По самодейност на президента дружно с представители на изпълнителната власт бяха разисквани с кметовете на евентуално най-засегнатите обитаеми места от Зеления преход ограниченията за отбрана на заетите във въглищната енергетика , които да допринесат за запазването на заетостта и конкурентоспособността на България със модерни и съвременни технологии за произвеждане на електрическа енергия.

Разговорът се състоя след извършената кръгла маса на тематика „ Мерки за решение на казуса с високата цена на електрическата енергия и природния газ. Подготовка на позиция на България пред Европейски Съюз “.

Държавният глава открои нуждата от своевременното правене на самостоятелни районни проекти посредством задълбочено изследване за потребностите на съответното обитаемо място, които да допринесат за по-плавния преход и запазването на поминъка на българските жители. По думите му единствено с интегрирани старания могат да бъдат развити индустриални зони и да се запазят работните места. „ Ангажимент на страната е да подтиква огромните вложители , с цел да се открият работни места, с цел да се резервира поминъкът на хората “, уточни Румен Радев.

Представителите на локалната власт подчертаха, че „ Фонд за обективен преход “ може да смекчи обществените и стопански резултати на заетите в бранша. Според кметовете би било добре финансирането да се насочи главно към обучение и преквалификация за заетите в сектора  и към подкрепяне на софтуерните нововъведения на дребни и междинни предприятия в областта на енергетиката. 

По думите им това е от изключително значение, защото тези райони се разграничават доста във връзка с географското местонахождение, нивото на икономическо развиване и демографските вероятности.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР