Румен Радев коментира няколко ключови теми пред журналисти в Брюксел,

...
Румен Радев коментира няколко ключови теми пред журналисти в Брюксел,
Коментари Харесай

Радев: Ще вдигнем значително цената на газа, ако започнем да изпомпваме от хранилищата

Румен Радев разяснява няколко основни тематики пред публицисти в Брюксел, измежду които селскостопанската политика и вероятно повишаване на газа.

" Приключи един доста потребен Съвет, на който бяха сложени и беше реализирано единодушие по значими тематики за България,  По отношение на селскостопанската политика изцяло разбираме нуждата да предоставяме транспортни коридори за експорт на селскостопанска продукция от Украйна към трети страни, само че това не би трябвало да води до деформиране на българския пазар и до увреждане на ползите на нашите производители ", сподели Румен Радев.

" Този въпрос към този момент сме го сложили един път. Има целева помощ за 56 млн. евро, от които България получава 16 милиона, само че това не е задоволително. Затова дружно с Румъния, Унгария, Словакия и Полша на този Съвет ние настояхме за доста по-голяма помощ, която да подхожда на вредите, които търпят нашите аграрни производители. Това ще бъде обект на съществено разглеждане в Европейска комисия ", сподели още Радев. 

Той разяснява и тематиката за газа.

" Поставих един доста значим въпрос. Става дума за нагнетения безценен газ предишното лято в хранилището в Чирен. Това е проблем, който имат и други страни. Газ, който сега е три пъти по-скъп и неговото вадене значи ние в действителност да вдигнем доста цената на газа, който продаваме сега ", сподели президентът.

Определи това като сериозна тематика, която ще бъде обект на разбори и " вероятно решение от страна на Европейска комисия, тъй че да окаже помощ на страните, най-засегнати в тази област ".

Относно изпращането от Европейски Съюз на 1 млн. снарядите за Украйна Радев разясни, че тематиката е заложена на две места - във вчерашните изводи на Съвета и в Европейската организация по защита.

" България е част и поддържа европейския механизъм за подсилване на мира. Благодарение на този механизъм ние ще модернизираме нашата отбранителна промишленост, тъй че да отговаряме на актуалните условия и да имаме по-голям потенциал. Но касаещо доставката на 1 млн. снаряди за Украйна във вчерашните изводи категорично е записано, че това би трябвало да става в сходство със характерните особености в политиката за сигурност и защита на всяка една страна членка. Този текст е записан, тъй като преди този съвет имаше съвет на министрите на защитата и външните министри. България не е част от тази самодейност с още девет страни, тъй че няма по какъв начин да има общо умозаключение. Затова която страна желае самостоятелно да се включи, подписва съглашение с Европейската организация по защита ", сподели Румен Радев.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР