Румен Гечев да оглави Фискалния съвет. За това настояват от

...
Румен Гечев да оглави Фискалния съвет. За това настояват от
Коментари Харесай

Румен Гечев ще следи как се харчат парите на държавата

Румен Гечев да оглави Фискалния съвет. За това упорстват от Българска социалистическа партия в ръководещата коалиция. Зам.-председателят на финансовата комисия на Народното събрание и министър на икономическото развиване в държавното управление на Жан Виденов имал предпочитание да застане отпред на съвета, който следи за осъществяването на бюджетната политика.

В обединението обаче имат несъгласия постът да бъде ангажиран тъкмо от Гечев. Възраженията идват от представители на “Има подобен народ” и “Демократична България”. Сред аргументите е противоречивият му мандат като стопански министър през 1996 година и разразилата се тогава така наречен “Виденова зима”. Тогава в страната се стигна до обезценка на лв., банкрута на 15 банки и финансовото ощетяване на хиляди българи.

От 16 февруари към този момент тече процедура по събиране на кандидатури за новия състав на органа към Народно събрание. Все още обаче няма нито една подадена, демонстрира уеб сайтът на Народното събрание, а крайният период е до 7 март, осведоми “24 часа”.

Освен ръководител във Фискалния съвет се търсят и четирима нови членове. Те също са партийни оферти, само че защото обединенията се занимават в последните дни с бюджета за 2022 година, не са избрали към момента свои претенденти.

Фискалният съвет бе основан през 2015 година с преднамерено признат закон поради евродиректива, която изисква всяка страна да има самостоятелен орган, който да следи и проучва бюджетната политика. Така се подсигурило, че има бистрота и гласност при харченето на държавните пари.

През същата година бяха определени от Народното събрание с 6-годишен мандат и първите петима членове на Фискалния съвет, като всяка от парламентарните партии излъчи човек. Тогава имаше седем претенденти, а номинираният от ГЕРБ Борис Грозданов получи 159 гласа и бе определен за ръководител. Членове станаха Григорий Вазов - претендент на Патриотичния фронт, Дора Андреева - препоръчана от БДЦ, Любомир Дацов - номиниран от Реформаторския блок, и Юнал Тасим като претендент на Движение за права и свободи. Димитър Иванов и Георги Ганев не съумяха да съберат задоволителен брой гласове.
Борис Грозданов бе народен представител от ГЕРБ в 41-ото национално заседание, а през 2012 година името му нашумя с ексцентричното предложение пенсиите да бъдат облагани с налог.

До гласоподаване не се стигна, тъй като Грозданов отдръпна предлагането си.

Григорий Вазов бе декан и учител в УНСС, Дора Андреева е някогашен зам.-министър на финансите в държавното управление на Иван Костов, а Любомир Дацов заемаше същия пост в кабинета на Сергей Станишев. Юнал Тасим бе няколко години народен представител от Движение за права и свободи, а в държавното управление на Пламен Орешарски - зам.-министър на стопанската система.

Техните мандати на процедура са изтекли още през предходната година, тъй като избирането им бе през ноември 2015 година

В закона е записано, че членовете на съвета получават заплащане за присъединяване в съвещание, което е равно на три минимални работни заплати. На месец обаче не могат да получават повече от три средномесечни заплати в публичния бранш. Така на процедура възнагражденията на членовете на Фискалния съвет са изравнени с тези на депутатите. От 1 март те се усилват с 13,7 на 100 и главната им заплата става 5616 лева.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР