Румънците вече могат да получат финансиране до 15 000 евро,

...
Румънците вече могат да получат финансиране до 15 000 евро,
Коментари Харесай

Румънците получават до 15 000 евро за нова дограма и изолация

Румънците към този момент могат да получат финансиране до 15 000 евро, с цел да създадат домовете си енергийно ефикасни, оповестяват локални медии, цитирайки Министерството на околната среда, водите и горите. Целта на програмата е да се понижи потреблението на сила в домовете на румънците и излъчванията на парникови газове.

Приблизително 9 000 притежатели на жилища в Румъния ще могат да създадат домовете си по-енергийно ефикасни посредством тази стратегия, чийто общ бюджет е 430 милиона леи (88,5 милиона евро). Те могат да се възползват от енергийна награда до 15 000 евро. Тя покрива до 60% от ремонта.

" Повечето къщи не са добре изолирани. Това е и повода енергийните загуби да доближат до 30% единствено през външните стени или 25% през прозорците или покривите. Нашата стратегия има огромен екологичен съставен елемент, само че също по този начин и стопански и обществен: индиректно такава инвестиция води до понижаване на половина на сметките за сила и, индиректно, до понижаване на националното ползване на сила ", сподели министър Костел Алекс.

Допустимите разноски включват: монтаж на изолационни прозорци, изолираност на покрива, външни стени, монтаж на по-ефективен казан, слънчеви панели, вентилационни системи, LED осветителни тела, датчици за придвижване, нови клапани и тръби и други Условието за допустимост на плана е енергийната успеваемост на къщата да се усили с най-малко един енергиен клас.

Министър Костел Алекс разгласи в сряда и стартирането в обществен спор на Ръководството за финансиране на стратегия " Енергийно ефикасна къща " за обществени институции (училища и детски градини).

Над 400 учебни заведения в Румъния ще могат да бъдат енергийно ефикасни посредством тази стратегия, която има бюджет от 384 милиона леи. По този метод всяко учебно заведение в Румъния може да получи финансиране посредством AFM за топлоизолационни работи, централно отопление, за понижаване на потреблението на сила или вложения, които в последна сметка водят до понижаване на излъчванията на парникови газове.

" Днес строителният бранш е един от най-големите консуматори на сила и най-големият източник на парникови газове. Енергийната успеваемост на учебните заведения или детските градини има двойно преимущество: от една страна, понижава потреблението на сила и се понижават разноските за комунални услуги, а въпреки това, учителите и учениците са в по-безопасна среда. Не отчитаме, че от над 7000 образователни единици в страната, над 25% имат за главен източник на отопление печка на дърва. Това значи огромен напън върху горите и въздух в постройката, който не поддържа изцяло представянето на учениците ", сподели Костел Алекс.

Всяко кметство получава 90% от цената на тези вложения, само че не повече от 1,5 милиона леи. Местата с над 4000 поданици могат да показват два плана и по този метод могат да получат до 3 милиона леи.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР