Румънското правителство е в криза след решението на либералната партия

...
Румънското правителство е в криза след решението на либералната партия
Коментари Харесай

Румъния изпадна в криза след разпад на управляващата коалиция

Румънското държавно управление е в рецесия след решението на демократичната партия АЛДЕ да напусне ръководещата коалиция. Лидерът на АЛДЕ Калин Попеску-Търичану, някогашен министър председател на Румъния и ръководител на горната камара на румънския парламент, разгласи завчера вечерта, че е изгубил доверие в политиката на Социалдемократическата партия (ПСД) и отдръпва партията си от взаимното ръководство. Причина за решението му е, че премиерката Виорика Дънчила, която оглави ПСД, откакто водачът й Ливиу Драгня бе наказан дейно и влезе в пандиза за 3.5 година за корист с власт, не удържа на думата си. ПСД и АЛДЕ имаха съглашение да излъчат обединен претендент за президентските избори в Румъния през ноември и това трябваше да е Търичану. След като оглави партията обаче, Дънчила разгласи, че управлението на ПСД упорства партията да взе участие сама на изборите и издига нейната кандидатура за президентския пост. Търичану разгласи в понеделник, че партията му ще направи коалиция с партия Про Романия на някогашния министър председател Виктор Понта и ще поддържа кандидатурата на артиста и някогашен евродепутат Мирча Дякону за президент.
Дънчила разгласи във Facebook, че ПСД ще продължи да ръководи и без АЛДЕ, въпреки че без тяхната поддръжка губи парламентарно болшинство. Дънчила ще търси поддръжка от обособени депутати от АЛДЕ и от Про Романия, която се състои най-вече от някогашни членове на ПСД. По конституция Дънчила е длъжна да изиска избор на съмнение от държавното управление в границите на 45 дни. Вчера държавното управление на Дънчила се събра и одобри оставките на трима от четиримата министри от АЛДЕ - Антон Антон, министър на енергетиката, Грациела Гаврилеску, министър на околната среда и Виорел Илие, министър за връзки с Народното събрание. Министърът на външните работи Рамона Манеску отхвърли да напусне държавното управление. Търичану завчера разгласи, че ще изключва от партията министрите, които не изоставен кабинета на Дънчила.

 

ВОТ

 

Опозиционната Национална демократична партия разгласи, че ще изиска избор на съмнение против държавното управление на Дънчила. АЛДЕ ще поддържа този избор, разгласи Търичану. Целта на либералите е привикване на предварителни избори. Редовните парламентарни избори в Румъния са идната есен, през лятото следващата година пък има локални избори.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР