Румънското кино продължва да привлича вниманието на киноспециалистите в програмата

...
Румънското кино продължва да привлича вниманието на киноспециалистите в програмата
Коментари Харесай

Специални румънски гости представят своите филми на 28-ия СФФ

Румънското кино продължва да притегля вниманието на киноспециалистите в програмата на международните кино конгреси. Неслучайно 28-ият София Филм Фест ще покаже през март определени значими произведения от миналата година, показани персонално от техните създатели.

В своя нов филм „ 2020 “ („ MMXX “), копродукция сред Румъния, Мондова и Франция, майсторът-разказвач Кристи Пую улавя значими положения на хора, на които е повлиял съществено пандемичният стрес от началото на десетилетието. Четири съвсем самостоятелни истории описват за терапевт, парамедик и контрольор, който се занимава с следствия на трафик на хора, които вземат решение проблеми, свързани с всекидневието, с професионалните си отговорности, само че и с действителността, която ги слага в извънредно комплицирани обстановки. Според Cineuropa посредством „ 2020 “ Кристи Пую, притежател на огромната премия в състезанието „ Особен взор “ в Кан за епохалния за румънското кино „ Смъртта на господин Лазареску “, както и на специфичната премия „ ФИПРЕССИ Платиниум “ в София, продължава филмографията си с нова част от мрачните си, само че извънредно точни гледни точки към днешното общество. Прожекцията, на която филмът ще бъде показан персонално от режисьора и от продуцентката Анка Пую, е планувана за 23 март, от 14:00 часа в кино Люмиер.

С номинация за „ Златен леопард “ и специфичната премия на журито в Локарно, най-новият филм на Раду Жуде „ Не очаквай прекалено много от края на света “ („ Do Not Expect Too Much from the End of the World “) бе отличен и на  фестивалите в Лисабон, Хихон, Монклер, Чикаго. Радикалният румънски подбудител Жуде повежда феновете на диво странствуване, следвайки снимането на видеоклип за сигурност на работното място по поръчка на интернационална компания. Но когато един от интервюираните прави изказване, че компанията може би е отговорна за злополуката, която съвсем го сковава, всички стават очевидци на главозамайваща поредност от корпоративни измами. Копродукцията сред Румъния, Люксембург, Франция и Хърватия е язвителна ирония на актуалния свят, който слага облагата над човечността. Продуцентката Ада Соломон, която е в основата на доста филми и планове в румънското кино през последните над 20 години, ще показа новата творба на Жуде на 21 март, от 20:15 часа в Културен център G8.

„ Свобода “ („ Libertate “) на опитния Тудор Джурджу (Румъния-Унгария) придвижва феновете в безредните дни на революцията от декември 1989 година, която смъква комунистическия режим. Трансилванският град Сибиу става сцена на кървава борба сред бойци, служители на реда, цивилни протестиращи и представители на тайната полиция. Ситуацията ескалира дотам, че армията хвърля в празен плувен басейн стотици пандизчии, упрекнати в тероризъм. Прожекцията, на която филмът от Балканския конкурс на фестивала ще бъде показан персонално от неговия сценарист и режисьор, е на 22 март, от 18:00 часа в Културен център G8.

Участвал като план в платформата Cinelink на фестивала в Сараево, „ Предупреждението “ на румънския режисьор Ади Войку е копродукция сред Румъния и България – продуцент от българска страна е Катя Тричкова, а зад камерата е операторът Крум Родригес, който получи влиятелна номинация за уменията си от Американското сдружение на кинооператорите. Филмът на Войку пресъздава ужаса, който изпитва един образен актьор, задържан изведнъж до момента в който снима улични митинги и принуждаван да даде подправени показания. Психологическият напън и малтретирането в полицейското ръководство са съществени фактори, които трансформират позицията на фотографа и той е подготвен на всичко, с цел да получи свободата си… Ади Войку, който е и сценарист на своя пълнометражен дебют, приключва образни изкуства и кино в Букурещ, а неговият късометражен филм „ Последното пътешестване до крайбрежието “ е представян в Седмица на рецензията в Кан 2019 и печели награди в Сараево и Рио де Жанейро. Филмът от Международната конкурсна стратегия ще бъде показан от неговия създател на 19 март, от 18:30 часа в кино „ Одеон “.

Румънската режисьорка Анна-Мария Команеску е създател на четири късометражни кино лентата, като последният от тях – „ Мъртвата котка “ взе участие в програмата на фестивала в Солун предходната година. Пълнометражният дебют на Команеску е „ Хориа “, копродукция сред Румъния, България (Росица Вълканова/Клас Филм) и Сърбия, а едноименният основен воин в нея е избухлив младеж, който поема на странствуване със остарелия мотор на татко си, именитата румънска марка Мобра, на среща с обичаната си. По пътя към Хориа се причислява привлекателната и предизвикателна 13-годишна Стела и изненадващо и за двамата, те се сприятеляват. Филмът на Команеску взе участие в интернационалния конкурс на 28-ия СФФ и ще бъде показан от неговата авторка на 22 март, от 18:00 часа в кино „ Одеон “.

В онлайн програмата „ Последен късмет “ с фестивални заглавия в Neterra.TV+ може да бъде забелязан и „ Свирукащите “ на Корнелиу Порумбою. Копродукцията сред Румъния, Франция и Германия споделя за един служител на реда, който лавира от двете страни на закона. Заедно с красивата Джилда се впускат в грабеж с високи залози и двамата ще би трябвало да се оправят с превратностите на корупцията, измяната и измамата.

Румънските филми и посетители са част от програмата на 28-ия София Филм Фест със съдействието на Румънския културен институт в Букурещ.

създател: СЛАВА
...

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР