Румънският шофьор Мариан Вилку, убил двама българи край гара Яна,

...
Румънският шофьор Мариан Вилку, убил двама българи край гара Яна,
Коментари Харесай

С ИЗЧИСТЕНА СЪВЕСТ: Румънският тираджия Мариан Вилку, убил двама край гара Яна, шофира в Букурещ

Румънският водач Мариан Вилку, умъртвил двама българи край гара Яна, е на независимост и сега си кара напълно умерено в румънската столица Букурещ. Съвестта му е към този момент чиста, след излежана къса присъда, дадена му от българското правораздаване. 

На 19-и август преди формалното разкриване на новия сектор на автомагистрала " Хемус " край село Яна, той провокира тежка злополука, при която починаха 2-ма души, а 5-има бяха ранени.

В правосъдната зала спор нямаше, защото прокуратурата се съгласи, че законовият текст допуска, че след двумесечен престой в ареста, всеки, направил закононарушение като това на Вилку, а точно злополука с жертви на пътя, би трябвало да напусне ареста. Дебатът по-скоро беше за съответната мярка за неотклонение, която би трябвало да бъде наложена. Прокуратурата се съгласи това да са 2000 лв. парична гаранция.

За да потвърди, че няма да напусне страната, юристът на Вилку показа контракт за наем на жилище, което брачната половинка на Вилку е взела в продължение на три години, както и документ, че е придобила статут на трайнопребиваваща в страната от Министерство на външните работи.

По време на последното съвещание по делото стана ясно, че не е направено доста по делото, а съдът предложи на прокуратурата, в случай че откри за належащо, да изиска на Вилку да бъде неразрешено да напуща страната, предвид на естественото протичане на следствието.

С решението на последна инстанция Върховен касационен съд е оставил в действие присъдата на Софийския апелативен съд (САС). Първоначално румънецът бе наказан на 5 години затвор от градския съд, само че след това наказването е понижено на 3 години и 4 месеца.

Катастрофата, за която Вилку е наказан, стана на 19 август 2013 година Около 11,30 ч. той се движел с 95 км/ч. по пътя за София, когато към гара Яна се образувало запушване от спрели и спиращи коли. Въпреки че колоната била забележима от 300 метра, румънецът не понижил скоростта, до момента в който не се доближил на 78 метра от колоната. Тогава обаче съумял да понижи едвам до 75 км/ч. преди да връхлети върху колите и да провокира верижна злополука.

В решението на Върховен касационен съд се акцентира категорично, че пътните условия са били положителни, имало е идеална видимост и нищо не е пречело на Вилку да понижи скоростта, защото пък отбраната му акцентира пред съда рутината му като водач и безупречните му характеристични данни.

" Въпреки практиката на лидер на моторно транспортно средство, той не е употребявал преимуществата на рутината, а жестоко нарушил разпоредбите за придвижване в обстановка, създаваща нараснал риск за доста участници в трафика ", се споделя в решението на Върховен касационен съд.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР