Румънският президент Клаус Йоханис заяви, че ще поиска от лидерите

...
Румънският президент Клаус Йоханис заяви, че ще поиска от лидерите
Коментари Харесай

Румънският президент ще поиска от ЕС фонд за икономическо възстановяване, до който да имат достъп всички членки

Румънският президент Клаус Йоханис съобщи, че ще изиска от водачите на Европейския съюз основаването на фонд за икономическо възобновяване, до който да имат достъп всички страни членки, оповестява телевизия Диджи24, представена от Българска телеграфна агенция.

Той приказва преди плануваното за през днешния ден видеконферентно съвещание на Европейския съвет, отдадено на тематиката за ръководството на пандемията от Ковид-19.

" За страдание, през днешния ден преминахме прага от 10 000 случая и имаме доста повишаване на доказаните случаи. Тези данни ни демонстрират, че към момента се намираме във възходяща наклонност. Не можем да си позволим да отслабим бдителността, тъй като още не е доближат таванът на инфекцията. Мнозинството от страните се намират в първите етапи на епидемията, а в някои страни се следи повтаряне на случаите. Съществува огромен риск епидемията да се разпали доста елементарно още веднъж и там, където наподобява, че затихва ", съобщи румънският президент.

Броят на инфектираните с Ковид-19 в Румъния доближи 10 096 души, откакто през последното денонощие бяха регистрирани 386 нови случая, заяви по-рано през днешния ден Групата за стратегическа връзка. Броят на жертвите набъбна до 527 души.

Йоханис съобщи, че на днешното съвещание на Европейския съвет ще бъдат разисквани правилата, които ще стоят в основата на предстоящ проект за икономическо възобновяване.

" Една от задачите е обезпечаването на огромна капиталова стратегия, ориентирана към значимите промишлености и към възобновяване на мощно засегнатите услуги. Необходимо е значително финансиране. По тази причина ще поддържа основаването на фонд за икономическо възобновяване, от който да може да се възползват всички страни членки (...). Този инструмент би трябвало да бъде допълнение към финансирането от бъдещия бюджет на Европейски Съюз ", уточни президентът.

Той добави, че ще продължи да упорства кохезионната и аграрната политика да останат съществени политики в бъдещия бюджет на Европейски Съюз, предопределени за понижаване на разликите сред страните членки.

" Искам да подчертая, че посредством ограниченията, взети на европейско равнище, за Румъния бяха мобилизирани над 1,5 милиарда евро. 750 милиона за дребните и междинни предприятия, 350 милиона за здравно съоръжение, 120 милиона бонуси за риск и 30 милиона за обществените асистенти. Тези пари към този момент са налични ", сподели Йоханис.

Румънският президент посочи значимостта на солидарността и единството на Европейски Съюз в този сложен миг.

Най-добрият път за ограничение на резултатите от пандемията се основава на солидарността и единството (...) Така, както вирусът не се интересува от граници, по този начин и ние би трябвало да имаме зрелостта да преминем през всяка изкуствена преграда в тези извънредно сложни моменти ", акцентира в умозаключение президентът. /БТА

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР