Румънският президент Клаус Йоханис възложи днес на досегашния министър на

...
Румънският президент Клаус Йоханис възложи днес на досегашния министър на
Коментари Харесай

Военният министър на Румъния е номиниран за премиер

Румънският президент Клаус Йоханис разпореди през днешния ден на досегашния министър на защитата Николае Чука да сформира ново държавно управление в опит за намиране на излаз от двумесечната политическа рецесия, оповестяват румънските медии.

Президентът организира през днешния ден съвещания с парламентарно показаните партии, като само реформаторите от Съюз за избавление на Румъния не участваха в диалозите. Държавният глава посочи, че Николае Чука е бил препоръчан за министър-председател от обединението сред Национално-либералната партия, Социалдемократическата партия, Демократичния съюз на унгарците в Румъния и групата на националните малцинства.

Петдесет и четиригодишният Чука е военачалник от запаса, член на Национално-либералната партия. Той е служил във военните акции в Ирак и Афганистан, ръководени от Съединени американски щати, отбелязва Ройтерс.

След номинацията Чука съобщи, че румънците чакат от новото държавно управление " непоклатимост и решения " по отношение на последствията от пандемията и енергийната рецесия, и изрази вяра, че новото държавно управление ще може да се залови съществено за работа от четвъртък, оповестява Аджерпрес.

Очаква се държавното управление на Николае Чука елементарно да получи избор на доверие в Народното събрание, защото обединението, която го предложи за министър председател, управлява 65 % от местата.

Съгласно конституцията на Румъния претендентът за поста министър-председател би трябвало да изиска избор на доверие в Народното събрание в период от 10 дни след номинацията. Парламентът би трябвало да гласоподава програмата и състава на новото държавно управление. Очаква се това да стане на 25 ноември, четвъртък.

Николае Чука бе номиниран за министър-председател и на 21 октомври. Той обаче върна мандата, откакто държавното управление на малцинството, което приготвяше тогава, формирано от либералите и партията на етническите унгарци, не съумя да събере болшинство в Народното събрание.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР