Румънският президент Клаус Йоханис трябва да отстрани главния прокурор на

...
Румънският президент Клаус Йоханис трябва да отстрани главния прокурор на
Коментари Харесай

Румънският президент трябва да отстрани прокурора за борба с корупцията, реши Конституционният съд

Румънският президент Клаус Йоханис би трябвало да в профил основния прокурор на Националната дирекцията за битка с корупцията Лаура Кьовеши, с цел да реши институционалния спор, който сътвори с държавното управление, съобщи Конституционният съд, представен от " Ройтерс ".

Правителството на социалдемократите изиска съдът да реши дали отводът на президента да в профил Кьовеши е основал спор с конституцията.

Миналия месец президентът отхвърли настояването на министъра на правораздаването да уволни ръководителя на специфичната организация за битка с корупцията по високите етажи на властта. Това бе следващият епизод в политическа драма в битката за господство на закона, поради която през последните две години десетки хиляди румънци постоянно излизат да стачкуват.

Министър Тудорел Тоадер упрекна Лаура Кьовеши в превишаване на пълномощията и накърняване облика на страната зад граница, след което през февруари изиска отстраняването ѝ. След като Клаус Йоханис отговори, че причините на министъра против Кьовеши не са го убедили, Тоадер сподели, че държавното управление ще апелира президентското решение пред Конституционния съд.

Преди време Кьовеши съобщи, че организацията е изпратила на съд близо 1000 души през предходната година, в това число трима министри, шестима депутати и двама зам.-министри. Една трета от обвиняванията са за злоупотреби с европейски средства. Подчинените ѝ прокурори са спечелили 713 каузи, в това число против четирима депутати, 28 кметове и 30 ръководители на държавни компании и институции. Част от делата продължиха години.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Балкани (4773)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР