Румънският президент Клаус Йоханис спечели първия тур на президентските избори

...
Румънският президент Клаус Йоханис спечели първия тур на президентските избори
Коментари Харесай

Изборни вълнения в Румъния и Испания, оставки в Боливия: Какво се случва с властта по света?

Румънският президент Клаус Йоханис завоюва първия тур на президентските избори в страната. Той ще се яви на балотаж против някогашния министър председател на страната и негова честа съперничка Виорика Дънчила.

Йоханис завоюва 37% от гласовете на гласоподавателите, демонстрират предварителните резултати от вота, представени от Bloomberg и investor.bg.



Лидерката на социалдемократите Дънчила, от своя страна, изостава с над 10 прочие п. разлика, като поддръжката за нея е 23%. Избирателната интензивност доближи 47,66%.

Междувременно четвъртите парламентарни избори за последните четири години в Испания приключиха без безапелационен победител.

Управляващата социалистическа партия завоюва най-вече места, само че няма да получи болшинство в Народното събрание.

Крайната десница удвои резултата си от предходните избори, а безизходицата на испанската политическа сцена се задълбочи.

Според резултати от преброяването на бюлетините в над 99 % от изборните секции Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП) печели 28 % от гласовете и 120 места в Конгреса на депутатите, долната камара на Народното събрание.

Това е с три места по-малко от последните общи избори през април и надалеч от нужните 176 места за реализиране на парламентарно болшинство.

Изпълняващият длъжността министър-председател на Испания и водач на ИСРП Педро Санчес даде обещание да образува устойчиво държавно управление.

„ ИСРП завоюва изборите. Но нашият проект не е да продължаваме да печелим избори. Той се състои в това да образуваме устойчиво държавно управление ", сподели Санчес. Той прикани политическите си съперници да бъдат виновни и да му разрешат да сформира кабинет, с което да се постави завършек на продължаващия с месеци политически блокаж.

На второ място се подрежда консервативната Народна партия с 20,8 на 100 от изборната поддръжка и 88 места. Тя усъвършенства резултата си от историческото дъно, което удари през април, когато съумя да вкара в долната камара единствено 66 депутати.

На другия завършек на света президентът на Боливия Ево Моралес – един от най-дълго управлявалите държавни водачи в Южна Америка и основна фигура за лявото придвижване в района, разгласи в неделя оставката си под натиска на армията. Решението му бе взето след успеха му на президентските избори в страната, след които избухнаха кървави митинги и бяха отправени обвинявания в изборни измами.

Моралес предложи да бъдат създадени нови избори, само че главнокомандващият на въоръжените сили го прикани в народен ефир да се отдръпна.

„ Изпращам писмото с оставката си на Законодателното заседание на Боливия ", сподели 60-годишният социалист. Той назова отдръпването си „ прелом ".

Моралес бе първият президент от коренното население на Боливия и се задържа на власт 13 години и 9 месеца.

По-късно Моралес съобщи в Twitter, че е издадена заповед да бъде задържан.

Той назова заповедта „ противозаконна " и добави, че домът му е бил атакуван.

„ Пучистите унищожават правовата страна ", сподели някогашният социалистически водач, чието местоположение е незнайно.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР