Румънският президент Клаус Йоханис пристига днес на посещение в Унгария

...
Румънският президент Клаус Йоханис пристига днес на посещение в Унгария
Коментари Харесай

След 14 години президентът на Румъния на посещение в Унгария

Румънският президент Клаус Йоханис идва през днешния ден на посещаване в Унгария по покана на унгарската президентка Каталин Новак, което ще бъде първата публична аудиенция в Будапеща на румънски държавен глава от 14 години, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки Аджерпрес.

Президентската администрация припомня, че " визитата идва в подтекста на засилена динамичност на контактите на високо равнище след формалното посещаване на президента Каталин Новак в Букурещ през септември 2022 година и присъединяване й в Осмата среща на самодейността " Три морета ", чийто хазаин беше президентът на Румъния през септември 2023 година ".

" Това е първата аудиенция на равнище държавен глава в Будапеща през последните 14 години и съставлява мотив да бъде разискван стадият на връзките на стратегическо партньорство и вероятностите им, както и съответните способи за задълбочаване на двустранния разговор ", се показва в известието.

По време на визитата в Будапеща Йоханис ще подчертае интереса и готовността на Румъния за " градивно, прагматично и транспарантно съдействие с Унгария " предвид на развиването на планове от съвместен интерес и постигането на съответни резултати въз основата и в духа на правилата и полезностите, включени във фундаменталните документи, които дефинират параметрите на двустранните връзки ".

Двамата президенти ще проучват настоящата обстановка на районно, европейско и световно равнище през призмата на войната на Русия против Украйна с акцент върху отраженията за сигурността, енергетиката, храните и веригата за доставки. В този подтекст ще бъдат разисквани и ограниченията за поддръжка на най-засегнатите сътрудници в района, по-специално Република Молдова.

По отношение на европейския дневен ред ще бъдат разисквани целите на председателството на Съвета на Европейския съюз, което Унгария ще поеме през втората половина на 2024 година

Двустранните румънско-унгарски връзки се основават на Договора за съгласие, съдействие и добросъседство сред Румъния и Република Унгария, подписан и влезнал в действие през 1996 година, както и на Декларацията за стратегическо партньорство сред държавното управление на Румъния и държавното управление на Република Унгария, подписана в Будапеща на 29 ноември 2002 година, от чието приемане се навършиха 20 години през 2022 година, отбелязва президентството.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР