Румънският президент Клаус Йоханис номинира Марчел Чолаку, лидер на Социалдемократическата

...
Румънският президент Клаус Йоханис номинира Марчел Чолаку, лидер на Социалдемократическата
Коментари Харесай

Румънският президент номинира Марчел Чолаку за премиер при ротация на властта

Румънският президент Клаус Йоханис номинира Марчел Чолаку, водач на Социалдемократическата партия от ръководещата коалиция, за министър-председател, по силата на съглашение за ротационен министър председател, целящо да подсигурява политическа непоклатимост, съобщи " Ройтерс ".

Левите социалдемократи и дясноцентристките либерали в края на 2021 година - дружно с младши сътрудник, етническия маджарски съюз UDMR - и се споразумяха за на министър председателите на двете съществени партии. Николае като министър-председател в понеделник.

" Това, че сме тук за ротация на министър председателите, демонстрира ново равнище на ангажираност и съвестност на ръководещата коалиция ", сподели Йоханис пред кореспонденти. " На румънците беше обещана непоклатимост и те я получават ", добави той.

Продължаващите договаряния за основни министерства и работни места към този момент блокираха създаването на политики и Румъния изостава с промените, нужни за отключване на спомагателни траншове от фондовете за възобновяване на Европейския съюз.

 Къде и за какво по света употребяват Къде и за какво по света употребяват " ротационно държавно управление "

Чолаку повтори проектите за утвърждение на ново държавно управление от Народното събрание и полагане на клетва в четвъртък.

Новият кабинет ще се сблъска с претенции за нарастване на заплатите от разнообразни елементи на обществения бранш, в това число в опазването на здравето, до момента в който бюджетните доходи до момента тази година изостават от задачите.

През 2024 година в страната ще се проведат президентски, общи, локални и европейски избори.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР