Румънският премиер-социалдемократ Виорика Дънчила заплаши със съд десноцентристкия президент Клаус

...
Румънският премиер-социалдемократ Виорика Дънчила заплаши със съд десноцентристкия президент Клаус
Коментари Харесай

Грандиозен скандал в Румъния: Премиерът плаши със съд президента

Румънският премиер-социалдемократ Виорика Дънчила заплаши със съд десноцентристкия президент Клаус Йоханис поради офанзивите му против държавното управление и нежеланието му да утвърди министерски назначения, заяви Агенция Франс Прес.

"Трябва да потърсим правораздаване ", съобщи министър председателят Дънчила на среща на партията си в Констанца. "Лесно е да се поставят етикети на хората, само че би трябвало да имаш доказателство. Никога не съм била намесена в корупционен скандал. И в случай че министри не са номинирани, би трябвало да идем в Конституционния съд “, добави Дънчила.

След като лявоцентристките либерали напуснаха държавното управление, Дънчила се пробва да смени техните министри с членове на личната й партия преди парламентарния избор на доверие.

Президентът Йоханис, който ще се кандидатира за втори мандат на изборите след 3 месеца, упрекна социалдемократите на Дънчила, както и някогашния й съдружен сътрудник, че се отнасят надменно към гласоподавателите си, което както съобщи "не изненадва никого “.

"Напротив, това е разумния резултат от безредно, некадърно и корумпирано ръководство, продължаващо към този момент две години и половина “, съобщи Йоханис.

В понеделник Йоханис би трябвало да разиска с Дънчила смяната в кабинета на фона на основната промяна в правораздаването, с която държавното управление би трябвало да се оправи.

Тя би трябвало да приключи злоупотребата с европейски средства, само че Брюксел счита за нарушавания на главните свободи. Критици настояват, че препоръчаната промяна ще отслаби върховенството на закона и битката против корупцията.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР