Румънският премиер Николае Чука заяви днес по повод подписването на

...
Румънският премиер Николае Чука заяви днес по повод подписването на
Коментари Харесай

Румънският премиер: Добивът на газ от периметъра Нептун Дийп в Черно море трябва да започне не по-късно от 2026 г.

Румънският министър председател Николае Чука съобщи през днешния ден във връзка подписването на документите за покупката от румънската държавна компания Ромгаз на 50-процентния дял на американската компания Ексон Мобил в периметъра Нептун Дийп в Черно море, че добивът на газ би трябвало да стартира не по-късно от 2026 година, съобщи Аджерпрес, представена от Българска телеграфна агенция.

По думите му оценките демонстрират, че съществуват задоволителни количества, с цел да се обезпечи газ и за съседите на Румъния, както в района, по този начин и в Европейския съюз.

Румънската държавна компания Ромгаз закупи от американската Ексон Мобил правата за употребата на газовите находища в периметъра Нептун Дийп в Черно море. Договорът за покупката беше подписан през днешния ден от представители на двете компании на гала в държавния замък Виктория в Букурещ.

Ексон Мобил, която реши да напусне плана поради неизгодни условия, притежаваше 50 % от акциите в плана, а останалите 50 % са владеене на компанията ОМВ Петром.

Николае Чука акцентира, че този план ще помогне за постигането на задачата на Румъния да реализира самостоятелност от позиция на енергийните запаси.



" С този акт, посредством който през днешния ден ще стартираме процеса, посредством който не по-късно от 2026 година ще бъде добиван газ от периметъра Нептун Дийп в Черно море, ще реализираме задачата, която сме си сложили, тъй че да можем да осигуряваме нуждата от газ за личното ползване, а оценките ни дават гаранции, че има задоволително огромни количества, с цел да можем да осигуряваме газ и за нашите съседи, както в района, по този начин и в Европейския съюз ", уточни румънският министър председател по време на церемонията.

Николае Чука изиска от Ромгаз дружно с ОМВ Петром да стартират " допустимо най-скоро " вложенията, тъй че добивът на газ да се случи в избрания период, т.е. до края на 2026 година

На церемонията в двореца Виктория участваха също министърът на енергетиката Вирджил Попеску и краткотрайният шарже д`афер на Съединените щати в Румъния Дейвид Мюниз.

Националната компания Ромгаз, най-големият производител на природен газ в Румъния, подписа контракт за покупко-продажба на всички акции (представляващи 100 % от дружествения капитал) на Ексон Молбил, която има 50 % от правата за създаването на залежите в офшорния периметър Нептун Дийп.

Договорът за покупко-продажбата беше утвърден на изключително съвещание на акционерите на Ромгаз на 28 април. Цената на покупката възлиза на 1 060 000 000 американски $, показва Аджерпрес.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР