Румънският премиер Николае Чука се срещна днес в правителствения дворец

...
Румънският премиер Николае Чука се срещна днес в правителствения дворец
Коментари Харесай

Премиерът на Румъния: Полагаме усилия, за да осигурим доставки на газ за Молдова


Румънският министър председател Николае Чука се срещна през днешния ден в държавния замък " Виктория " с молдовския министър председател Наталия Гаврилица, като акцентира по време на диалога, че Румъния " поставя всички старания ", с цел да откри решения за доставки, пренос и депозиране на нужните количества газ за Република Молдова, съобщи Аджерпрес.

Според известие на румънското държавно управление двамата публични представители са анализирали стадия на използване на съответните планове, целящи подкрепяне на Република Молдова, в области като снабдяването с сила и газ, обезпечаването на финансиране от пакета на стойност 100 милиона евро, както и директната бюджетна помощ на стойност 10 милиона евро.

През март тази година румънското държавно управление утвърди отпущането на безплатна финансова помощ в размер на 100 милиона евро за Република Молдова в поддръжка на устойчивото развиване и промените в страната по европейския й път.

По време на днешните диалози молдовският министър председател обърна внимание на увеличението на преноса на камиони през границата и нуждата от спомагателни ограничения за облекчение на трафика.

Наталия Гаврилица означи, че идното разкриване на нов граничен пункт при обитаемоте места Бумбъта-Леова посредством понтонен мост над река Прут ще способства за понижаване на натовареността на съществуващите пунктове.

Румънският министър председател Николае Чука обърна особено внимание на поддръжката, която държавното управление на Румъния може да предложи в процеса на подготовката за започване на договаряния за присъединение на Република Молдова към Европейски Съюз.

От своя страна Наталия Гаврилица показа сегашния етап на подготовката на Кишинев с акцент върху региона на правораздаването.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР