Румънският премиер Николае Чука съобщи, че на правителствено заседание днес

...
Румънският премиер Николае Чука съобщи, че на правителствено заседание днес
Коментари Харесай

Румъния ще купи 32 самолета Ф-16

Румънският министър председател Николае Чука заяви, че на държавно съвещание през днешния ден ще бъде утвърден закон, препоръчан от министерството на защитата, за покупката на 32 самолета Ф-16, оповестява уеб сайтът Зиаре.

Той посочи, че самолетите ще бъдат купени от Норвегия.

" Ще одобрим през днешния ден закона, препоръчан от министерството на защитата, за покупката на 32 самолета Ф-16 от норвежкото държавно управление. Това е закон, посредством който се обезпечава доставката на 32-та бойни летателни апарата в оперативно положение ", уточни министър председателят.

Той добави, че в сегашния подтекст е належащо да се обръща уместно внимание на подсилването на качествата за защита и отговор на румънската войска.

" Освен покупката на тези апарати се развива и нашият потенциал в региона на отбранителната промишленост, защото оборудванията за поддръжка и рационализация ще бъдат построени и консолидирани в Румъния ", уточни още Чука.

Румъния сега разполага със 17 изтребителя Ф-16, които купи на остаряло от Португалия. Самолетите дружно с логистичната поддръжка костваха на страната към 900 милиона евро, написа уеб сайтът Defenseromania.

Планираната покупка на 32 самолета Ф-16 от Норвегия се чака да възлезе на 354 милиона евро за летателните апарати плюс 100 милиона евро за логистичната поддръжка, което е " доста добра договорка ", разяснява уеб сайтът, като отбелязва, че норвежките самолети са с по-малък летателен запас, само че с по-модерна настройка от португалските.

През 2023 година Румъния би трябвало да има две ескадрили Ф-16, които да заменят изцяло старите МиГ-21. Също тогава ще стартира и модернизацията на първата ескадрила Ф-16, купена от Португалия.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР