Румънският премиер Николае Чука е обвинен, че е преписал почти

...
Румънският премиер Николае Чука е обвинен, че е преписал почти
Коментари Харесай

Обвиниха румънския премиер в плагиатство

Румънският министър председател Николае Чука е упрекнат, че е преписал съвсем една трета от своята докторска дисертация, заяви уеб сайтът „ Политико ”.

Най-малко 42 от общо 138-те страници от доктората на румънския министър председател Николае Чука са плагиати, твърди следствие на журналистката Емилия Шъркан. Тя показа доказателства, в които упреква румънския министър председател, че освен е преписал безусловно текст от други писания, само че и е употребявал разнообразни техники, с цел да прикрие действието си, предава изданието, представено от БГНЕС. 

Чука, който е някогашен боен, отхвърля да е направил каквото и да било нарушаване и съобщи, че докторската му дисертация е " направена в сходство със законовите условия " по това време.

" Тези обществени обвинявания не могат да бъдат научно обосновани по никакъв метод ", добави той в изказването, оповестено след репортажа на формалната му страница във Facebook.

Въпреки изказванието на Чука, че не е отговорен, авторитетният опозиционен политик Дачиан Чолош от партията Съюз за избавление на Румъния (USR-PLUS) прикани министър-председателя за " незабавни уточнения " и следствие, като добави, че в случай че изказванията се окажат правилни, " е нужна оставка ".

Национално-либералната партия (НЛП) на Чука реализира помирение в края на предходната година с някогашните си противници - лявоцентристката Социалдемократическа партия (СДП), след седмици на политически разтърсвания, по време на които Чука на два пъти беше предлаган да оглави идващото държавно управление.

Когато най-сетне пое ролята на министър-председател през ноември 2021 година, стана ясно, че той ще оглавява държавното управление до 2023 година като част от системата за " ротация ", контрактувана от съдружното държавно управление.

Журналистката, който стои зад репортажа, е известна с тежките си следствия за плагиатство от страна на румънски политици и преди този момент е получавала смъртни закани.

Това не е първият случай, в който плагиатството и манипулирането на автобиографиите е проблем измежду румънската политическа класа. Няколко седмици след идването на власт на настоящето държавно управление министърът на цифровизацията Флорин Роман подаде оставка след известия за фалшификации в автобиографията му. През 2014 година тогавашният министър-председател Виктор Понта върна докторската си дисертация след изказвания за плагиатство, които бяха доказани през 2020 г.  
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР