Румънският премиер Марчел Чолаку и здравният министър Александру Рафила посетиха

...
Румънският премиер Марчел Чолаку и здравният министър Александру Рафила посетиха
Коментари Харесай

Премиерът на Румъния инспектира засегнатата от пожар болница в Букурещ

Румънският министър председател Марчел Чолаку и здравният министър Александру Рафила посетиха болница „ Мария Кюри “ в Букурещ, където тази нощ бяха преместени 110 души (79 деца и техните роднини) от Национален клиничен център за детско нервно-психомоторно възобновяване „ Д-р Николае Робанеску “. Спешната мярка се наложи, откакто в двора на профилираното лечебно заведение избухна пожар поради гръмнал трансформатор, съобщи Българска телеграфна агенция.

“Запалилият се трансформатор е бил нов, в гаранция, неотдавна закупен от болничното заведение ”, осведоми тази заран Чолаку. Той заяви още, че е наранено единствено едно помещение на болничното заведение и фасадата на постройката.

“Ще намерим компания към Министерството на здравеопазването, екип, който да оправи дограмата. Но да забележим следствието. Искам това да се случи в рационален период ”, съобщи министър-председателят и даде обещание „ големи вложения “ в здравната система през идващия интервал. Предстои да бъде направен проект за деяние благодарение на здравния министър Александру Рафила и с ръководителя на Департамента за изключителни ситуациии Раед Арафат.

“Имаме близо пет милиарда евро за вложения. Можем да вземем пари и по линия на Националния проект за възобновяване и развиване или посредством Европейската капиталова банка ”, акцентира Марчел Чолаку.

В отговор на коментар, че това не е първият случай, в който има пожар в болница в Румъния, той сподели: „ Много е мъчно да се планува, че трансформатор в гаранция ще гръмне “.

Премиерът осведоми, че следва скоро дребните пациенти да бъдат върнати назад в Националния клиничен център за невропсихомоторно възобновяване на деца „ Д-р Николае Робънеску ”. “Очевидно е, че през днешния ден различен трансформатор не може да бъде вкаран. Оборудването ще работи краткотрайно, захранвано от генератор, с цел да може да продължи програмата за възобновяване и лекуване ”, посочи министър председателят.

Веднага по-късно той посети и Националния клиничен център за детско нервно-психомоторно възобновяване „ Д-р Николае Робанеску “, придружаван от здравния министър Александру Рафила, с цел да види персонално вредите от пожара.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР