Румънският премиер Лудовик Орбан, който днес се срещна в Брюксел

...
Румънският премиер Лудовик Орбан, който днес се срещна в Брюксел
Коментари Харесай

Лудовик Орбан: Европа подкрепя присъединяването на Румъния към Шенген

Румънският министър председател Лудовик Орбан, който през днешния ден се срещна в Брюксел с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, съобщи, че както Европейската комисия, по този начин и Европейският парламент поддържат присъединението на Румъния към Шенген, само че би трябвало да бъдат подхванати стъпки за реализиране на консенсус в Европейския съвет, съобщи Аджерпрес, представена от Българска телеграфна агенция.

Орбан съобщи, че по време на диалозите с ръководителя на Европейска комисия са били разисквани редица тематики, преди всичко бюджета на Европейски Съюз. " За нас е извънредно значимо Румъния да се възползва от разпределяне на бюджетни средства, което да е съобразено със съществуващите действителности в нашата страна ", уточни румънският министър председател на конференция в седалището на непрекъснатото посланичество на Румъния в Европейски Съюз.
Той сподели, че в границите на полемиките с европейските публични представители са били разисквани тематиките за Шенген и за Механизма за съдействие и инспекция.

" Обсъдихме въпроса за Шенген. От наша позиция Румъния е изпълнила всички условия за присъединение към Шенген (...) Що се отнася до Механизма за съдействие и инспекция, показах нашата решителност да използван рекомендациите, включени в годишния отчет, и нашата увереност, че Румъния ще съблюдава всички стандарти и положителни практики на европейско равнище в региона на правораздаването ", посочи Орбан.

Той добави, че " Европейската комисия схваща доста ясно, че е направена позитивна смяна в Букурещ, само че в последна сметка приключването на Механизма за съдействие и инспекция ще зависи от това, което вършим ние в Румъния ".
По отношение на присъединението на Румъния към Шенген Орбан изрази убеденост, че мнението на страните, които не поддържат изцяло тази цел, " ще се промени в интерес на Румъния в рационален времеви небосвод ".

Лудовик Орбан, чието държавно управление на Национално-либералната партия встъпи в служба през ноември предходната година, приключва през днешния ден първото си посещаване в Брюксел в качеството си на министър председател. По време на визитата, която стартира на 7 януари, Орбан се срещна с ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел, с ръководителя на Европейския парламент Давид Сасоли, с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и други публични представители. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР