Румънският премиер г-жа Виорика Денчиле заяви, че не възнамерява да

...
Румънският премиер г-жа Виорика Денчиле заяви, че не възнамерява да
Коментари Харесай

Конституционен конфликт в Румъния заради Израел


Румънският министър председател госпожа Виорика Денчиле съобщи, че не има намерение да подава оставка.

„ Категорично не, съобщи тя в изявление довечера по телевизия "Румъния ТВ". Не виждам никакви аргументи да си депозирам оставката, тъй като ме поддържа ръководещата коалиция, тъй като считам, че тези три месеца имах даже резултати. Президентът няма пълномощията да прати премиера в оставка... Вероятно президентът не харесва Виорика Денчиле, само че служебните връзки сред държавното управление и президента би трябвало са съществуват и считам, че президентът би трябвало да преразгледа метода си. Ако той не направи това, аз ще продължа по-нататък, имам поддръжката на ръководещата коалиция и на Народното събрание “, посочи Денчиле.

В петък румънският президент Клаус Йоханис съобщи, че снема доверието си от премиерката и изиска оставката й. Причината е признатият от държавното управление конфиденциален меморандум за пренасяне на румънското посолство от Тел Авив в Йерусалим и визитата на Денчиле в Йерусалим на 25-26 април. Йоханис окачестви този меморандум като „ огромна неточност “ и обвинил премиерката в отвод от "лоялно сътрудничество".

В спора за преместването на посолството ръководещата коалиция поддържа премиерката, която може да бъде отстранена единствено от Народното събрание. Опозицията обаче съобщи, че приготвя избор на съмнение на държавното управление. Според нея външната политика на Румъния се дефинира от президента, а с намесата си в тази сфера без координиране с президента Виорика Денчиле е основала парламентарен спор. /ТАСС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР