Румънският парламент прие днес проектозакон, иницииран от Социалдемократическата партия, който

...
Румънският парламент прие днес проектозакон, иницииран от Социалдемократическата партия, който
Коментари Харесай

Румъния забранява игралните зали в населени места с под 15 000 жители население

Румънският парламент одобри през днешния ден проектозакон, иницииран от Социалдемократическата партия, който планува унищожаване на залите за хазартни игри от обитаемоте места с до 15 000 поданици население, оповестява телевизия Диджи 24.

Законът беше гласуван през днешния ден в Камарата на депутатите в качеството й на решителен орган с 243 гласа " за ", 4 " въздържали се ", а двама депутати не са дали своят вот.

Телевизията отбелязва, че след прекосяване небрежно през парламентарните комисии от първичния упорит план на социалдемократите, забраняващ игралните зали във всички обитаеми места, се е стигнало до доста по-мека форма на закона, при която игралните автомати се отстраняват единствено от обитаемоте места с под 15 000 поданици.

Във формата, утвърдена от Сената, планът предвиждаше залите с игрални автомати да бъдат преместени в периферията на всички градове в Румъния, т.е. на минимум 50 метра от границите на обитаемото място.

Опозицията от своя страна упрекна двете партии от ръководещата коалиция - Социалдемократическата (СДП) и Национално-либералната (НЛП), че са " отстъпили пред хазартната промишленост ", отбелязва Аджерпрес.

" Днес Румъния можеше да се отърве от ротативките. СДП и НЛП обаче споделиха " не ". (Премиерът) Марчел Чолаку би трябвало да изясни обществено за какво е отстъпил пред промишлеността на ротативките ", написа на страницата си във Facebook водачът на опозиционния Съюз за избавление на Румъния (ССР) Каталин Друла.

Той добави, че проектозаконите на ССР, които социалдемократите и либералите са отказали да гласоподават, са щели да отстранен игралните автомати от всички обитаеми места, да забранят рекламите и да покачат санкциите за тези, които разрешават на малолетни и малолетни да играят.

" Имаме петиция, подписана от 80 000 румънци, които поддържат пакета закони против ротативките. Вместо това Марчел Чолаку заяви на тази промишленост, че може да си стои умерено, държавното управление няма да я безпокои ", означи още Друла.

Той посочи, че " всички румънци са наранени от това събитие - и милионите румънци, които живеят в огромните градове, и тези, които живеят в обитаеми места с под 15 000 поданици, зависимостта от
хазарта не познава географски граници и не прави разлика сред обитаемоте места ".

Временният ръководител на Камарата на депутатите Алфред Симонис от СДП от своя страна уточни, че това е " една първа стъпка, една първа победа против промишлеността на ротативките, която през идващите дни ще би трябвало да затвори игралните си зали в над 90 % от обитаемоте места в Румъния ".

" Въпреки че не е задоволително, макар че има още доста за правене, откакто този закон влезе в действие, ще бъде по-добре от в този момент. Сега е " ничия земя ", всеки може да прави каквото си желае и да отваря (игрални зали) където и колкото си желае ", разяснява още Симонис, представен от Диджи 24.

По думите му става дума за " тактика, с цел да можем да сломим тази извънредно могъща финансово промишленост ".

" В момента се борим с промишленост, която има оборот, възлизащ на 10-12 милиарда евро, имат най-хубавите юристи, най-хубавите експерти, непрекъснато ни споделяха, че законът е неупотребим, че не можем да затворим нищо, тъй като имат лиценз, контракти за наем и така нататък ", уточни още Симонис, представен от Аджерпрес.

Той добави, че се ангажира в идния интервал да бъдат признати още нормативни актове по тази тематика.

През октомври предходната година министър председателят Марчел Чолаку разгласи приемането на държавна разпоредба, съгласно която компаниите, упражняващи
хазартна активност, наложително би трябвало да имат седалище в Румъния. Същевременно министър председателят уточни тогава, че следва приемането в Народното събрание и на проектозакон, който планува залите с игрални автомати да бъдат преместени отвън обитаемоте места. Чолаку акцентира, че ще продължи с проектите за реформиране на бранша и увери, че не се опасява от " заканите от страна на хазартната промишленост ".

 

Източник Българска телеграфна агенция


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР