Румънският министър на земеделието Флорин Барбу заяви, че не е

...
Румънският министър на земеделието Флорин Барбу заяви, че не е
Коментари Харесай

Румънският министър на земеделието: Не съм подписвал писмо до ЕК за вноса на зърно от Украйна

Румънският министър на земеделието Флорин Барбу съобщи, че не е подписвал никакъв документ, с който се желае от Европейската комисия въвеждане на мито върху вноса на зърно от Украйна, както се споделя в прессъобщение, оповестено през вчерашния ден от унгарското министерство на земеделието, съобщи Аджерпрес и Българска телеграфна агенция.

Той уточни, че единственото искане, отправено към Европейска комисия дружно със страните от Източна Европа, засяга унищожаване на две от условията за Добри аграрни и екологични условия (GAEC), надлежно GAEC 7 (за ротация на културите) и GAEC 8 (условието 4 % от земята на фермата да се остави необработвана).

В известие до медиите унгарското министерство на земеделието съобщи, че министрите на земеделието на България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия са изпратили писмо до Европейската комисия с искане за въвеждане на вносни мита върху украинското зърно, като настояват, че евтините украински селскостопански артикули засягат техните експортни пазари, припомня Аджерпрес.

" Някои страни желаеха това нещо за всички земеделско-хранителни артикули, не знаех съответно за частта със зърното. Разбира се, това е политическо решение, само че ви споделям единствено едно нещо: с цел да се реализиран някои значими цели за румънското земеделие, би трябвало да се остави пространство за договаряния с Европейската комисия. Исканията ще бъдат сложени на Съвета на министрите. Решението ще бъде извънредно политическо за всяка страна. Ще имам диалог от тази позиция в границите на ръководещата коалиция и, несъмнено, ще ви съобщим за тези решения ", уточни Барбу нощес.

Той посочи, че в диалозите, които е имал с представителите на петте страни, наранени от войната в Украйна, Румъния е поискала анулация на GAEC 7 и GAEC 8 за румънските фермери, а диалозите ще се състоят по време на Съвета на министрите този месец.

" Не знам какво е споделил унгарският министър, само че моето искане беше доста ясно и в случай че е включено в декларацията на петте страни, то е унищожаване на GAEC 7 и GAEC 8, с цел да не оставяме да пустее 4 % от земята на румънските фермери ", акцентира Флорин Барбу.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР