Румънският министър на отбраната Габриел Леш заяви в интервю за

...
Румънският министър на отбраната Габриел Леш заяви в интервю за
Коментари Харесай

Румъния ще използва изтребители Ф-16 за въздушна полиция

Румънският министър на защитата Габриел Леш съобщи в изявление за Аджерпрес, че самолетите Ф-16 " Файтинг Фолкън ", които Румъния купи от Португалия, ще стартират от на следващия ден задачи на въздушна полиция под национално командване.

Той приказва за програмата за въоръжаване на армията с бойни самолети, като загатна, че нуждата от изтребители е доста по-голяма и че сега Румъния се намира в първата фаза на този развой, предава Българска телеграфна агенция.

" Нашите стратегии за съоръжение плануват и имат всички утвърждения, в това число от Върховния съвет за национална защита, за още един комплект от 48 самолета Ф-16, които би трябвало да влязат на въоръжение в румънската войска, тъй като тези 12 самолета, които имаме сега (...), съставляват единствено първата фаза ", уточни министърът.

Той посочи, че " нашата нужда от самолети е доста по-голяма " и добави, че полемиките за покупката им е в напреднала фаза и че за идващите пет самолета се договаря още веднъж с Португалия.

Леш подсети, че Румъния отделя 2 % от брутния си вътрешен артикул (БВП) за защита и че нормите на НАТО плануват минимум 20 % от тази сума да бъдат употребявани за съоръжение. " Нуждата от въоръжаване е голяма, защото би трябвало да сменим съвсем всичко, което имаме ", акцентира министърът.

" Утре, 14 март, ще имаме оперативна подготвеност на националната работа за въздушна полиция Ф-16. Досега тази работа се извършваше със самолети МИГ, в случай че приказваме за румънските военновъздушни сили. Бих желал да благодаря и на нашите сътрудници - Англия, Канада и Съединени американски щати, които ни помагаха през тези години със самолети за тази работа, пристигнаха със своите самолети и правиха въздушна полиция ", съобщи Леш.

Той посочи, че ескадрилата от самолети Ф-16 за въздушна полиция ще бъде в началото под румънско командване, като следва през идващите месеци да се прави и под натовско командване.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР