Румънският гигант в добива на петрол и газ OMV Petrom

...
Румънският гигант в добива на петрол и газ OMV Petrom
Коментари Харесай

Кои са румънските компании с най-високи печалби за 2022 г.

Румънският колос в добива на нефт и газ OMV Petrom е най-печелившата компания в страната за 2022 година През миналата година финансовият резултат на сдружението е повишен с внушителните 282% по отношение на 2021 година и доближава 10.2 милиарда леи (2.1 милиарда евро), демонстрират оповестени от локалното финансово министерство данни, представени от Wall-Street.ro. Подобни финансови данни не се дават от българското министерство или подопечната му Национална агенция за приходите.Печалбата е рекордна освен в историята на сдружението, а и въобще за румънския корпоративен бранш. Към нея се прибавят и още 555 млн. леи (112 млн. евро) облага, регистрирана от компанията OMV Petrom Marketing, която ръководи бензиностанциите на OMV Petrom в страната. Нейният финансов резултат също пораства по отношение на година по-рано, въпреки и с много по-скромните 10.8%.

Румънският колос в добива на нефт и газ OMV Petrom е най-печелившата компания в страната за 2022 година През миналата година финансовият резултат на сдружението е повишен с внушителните 282% по отношение на 2021 година и доближава 10.2 милиарда леи (2.1 милиарда евро), демонстрират оповестени от локалното финансово министерство данни, представени от Wall-Street.ro. Подобни финансови данни не се дават от българското министерство или подопечната му Национална агенция за приходите.

Печалбата е рекордна освен в историята на сдружението, а и въобще за румънския корпоративен бранш. Към нея се прибавят и още 555 млн. леи (112 млн. евро) облага, регистрирана от компанията OMV Petrom Marketing, която ръководи бензиностанциите на OMV Petrom в страната. Нейният финансов резултат също пораства по отношение на година по-рано, въпреки и с много по-скромните 10.8%.

Със подобен финансов резултат евентуално ще е и рекордьорът в по-малка България -, само че огромна част са отишли в профилирания фонд, който компенсираше бизнеса за високите цени на тока. Енергиен скок Основен принос за мощното показване на OMV Petrom, която е и, имат увеличените цени на горивата и силата, в частност на газа - пазар, който е мощно развъртян в Румъния. В резултат приходите на сдружението също скачат трицифрено - нарастването за миналата година е със 137% до 56 милиарда леи (11.3 милиарда евро).
Реклама
За съпоставяне - при дъщерната верига бензиностанции " ОМВ България " растежът на приходите за 2022 година е с 36% до 1.37 милиарда лева, а облагата понижава по отношение на година по-рано - до 23.3 млн. лева при 28.8 млн. лева за 2021 година (Данните са предоставени от компанията на " Капитал " за идното издание на, която медиата изготвя за 17-а поредна година и ще показа в края на юли.)

Тласъкът от повишаването на газа през миналата година изстрелва до трицифрен растеж и облагата на различен локален газов снабдител - Engie Romania, при който скокът е с още по-внушителните 810% до 637 млн. леи (129 млн. евро).

Започналият спад в цените на енергийните запаси през тази година обаче води и до по-умерени упования. За 2023 година OMV Petrom предвижда близо три пъти по-ниска облага - 3.9 милиарда леи, както и стесняване на общите доходи до към 40 милиарда леи.

Съществен тласък получава и държавният енергиен колос Hidroelectrica, в чието портфолио са огромните ВЕЦ-ове в страната и чието се чака да е най-голямото в историята на Румъния. През 2022 година облагата му пораства с 46% до 4.4 милиарда леи (888 млн. евро) и по този индикатор е втори след OMV Petrom. Държавното сдружение може да се похвали и със забележителна доходност - чистият финансов резултат е реализиран от доходи в размер на 9.2 милиарда леи (1.9 милиарда евро), което му дава чист марж от 47%. Банки и ритейл Челната тройка добавя Banca Transilvania с финансов резултат 2.2 милиарда леи (440 млн. евро), който е с 22% по-добър по отношение на този от миналата година. Финансовата институция, която е и най-голямата по активи в страната, е единствената в топ 3, която няма да показа облагата си с акционерите си под формата на дивиденти в сходство с рекомендациите на националната банка във връзка с разпределянето на облагите за 2022 година, отбелязва Wall-Street.ro.
Реклама
В топ 10 по индикатора влизат и още две банки - BCR, която е локалното отделение на австрийската Erste Group, и BRD, която е част от групата на френската Societe Generale. Печалбата на BCR за 2022 година е 1.8 милиарда леи (370 млн. евро), което е с 33% повече по отношение на година по-рано. При BRD финансовият резултат е неизменен по отношение на 2021 година - 1.3 милиарда леи (260 млн. евро).

Силно наличие в челната десетка означават и представителите на ритейл бранша - също общо три. Групата включва " сестринските " вериги Lidl и Kaufland от немската група Schwarz, както и водещия локален състезател измежду веригите от вида " направи си самичък " Dedeman, учреден и ръководен от братята Адриан и Драгош Павал.
Свързани публикации Топ 500 на фирмите в района: Скок на оборотите и облагите през 2021 година 9 ноември 2022, 17:07 Топ 100 на фирмите в Югоизточна Европа: Лидер е румънската OMV Petrom 13 октомври 2022, 10:10
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР