Румънските щъркели остават у дома си тази година, а кафявите

...
Румънските щъркели остават у дома си тази година, а кафявите
Коментари Харесай

Румънските щъркели остават у дома тази година

Румънските щъркели остават вкъщи си тази година, а кафявите мечки не желаят да си лягат за зимен сън, а да се разхождат из горите и полята на северната ни съседка. Защо ли? Защото е задоволително топло вкъщи. Експерти настояват, че някои румънски бели щъркели към този момент не вършат тежкото годишно пътешестване на хиляди километри на юг над Средиземно море, с цел да прекарат зимата в по-топлите климатични условия. 
„ Топлолюбивите птици мигрират, тъй като в студените месеци нямат издръжка, само че в случай че имат – биха останали – както се случва сега “ - сподели Овидиу Буфнила от Румънското общество на орнитолозите пред Universalul.net. По-меките зими улесняват живота на румънските щъркели. Целогодишно е цялостно е с жаби, плъхове и други гризачи, отбелязва Буфнила.

„ Това е първият резултат от световното стопляне “, сподели той. Според орнитолога към момента няма изследвания за тези модели, само че до момента са докладвани 10 или повече случая и те се усилват всеки ден. Тенденцията почнала още през 2013 година Един щъркел останал да зимува в Могосоя, различен - във Фагарас, трети - в Сфънту Георге…За страдание така както хората развиха усет към нежелана храна, щъркелите, които са месоядни животни, се пристрастиха към боклуците, които намират на сметищата, споделят учените.
Кафявите мечки в Румъния също се оказаха десинхронизирани от изменението на климата. Вместо да си легнат зимен сън за 3-6 месеца, топлото време ги държи будни, те обикалят за храна и нямат желание да се укротят, съобщи Кристиан Ремус Пап от Световния фонд за дивата природа в Румъния. Не си подготвят бърлогите и ядат отпадъци из стърнищата, което е обезпокоително за поколението, което се чака през януари-февруари. Не е ясно къде ще се родят дребните мечета и какво ще е качеството на майчиното мляко.
Пап добавя: „ Дивите патици и лебедите към този момент не мигрират, тъй като това е огромен риск за тях. Те пазят силата си и остават тук, като щъркелите. “
В Португалия също има десетки хиляди щъркели, които към този момент не прекосяват Средиземноморието до Африка, заяви National Geographic още през 2016 година, цитирайки изследване. Около 80 % от щъркелите в района се събират през зимата наоколо до сметища. Тъжната вест е освен, че европейските щъркели към този момент не мигрират, само че и крилата им стават все по-къси, сподели Буфнила, като се базира на информация на орнитолози от Полша. 
Едно животно, чиято популация се усилва в по-топлото време съгласно Световния фонд за дивата природа, е чакалът. Бум в размножаването на чакали има освен в Румъния, само че и в цяла Европа.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР