Румънските фермери протестираха в Букурещ заради вноса на украинско зърно,

...
Румънските фермери протестираха в Букурещ заради вноса на украинско зърно,
Коментари Харесай

Румънските фермери протестират срещу вноса на украинско зърно

Румънските фермери стачкуваха в Букурещ поради вноса на украинско зърно, който докара до спад на пазарните цени. Недоволните упорстват селското стопанство да остане основна област в Брутният вътрешен продукт на Румъния. В противоположен случай още тази година множеството фермери ще банкрутират, поради високите разноски, които имат и ниските цени, на които са принудени да продават продукцията си

Над 7000 фермери стачкуваха в цяла Румъния поради вноса на украинско зърно в страната. Някои от тях излязоха с тракторите си. В Търгу Муреш колона от 200 машини за малко блокира придвижването на едно от кръговите кръстовища в града. Стигна се до напрежение сред жандармерията и стачкуващите, откакто един от фермерите навлезе с трактора си в насрещното платно. Колоната от трактори се опита да пробие и полицейския кордон. Ситуацията бързо беше овладяна и не се стигна до ранени или задържани.

Над 200 фермери от Букурещ и прилежащите райони се събраха пред представителството на Еврокомисията в румънската столица и стачкуваха против политиките на Европейски Съюз за украинския импорт на зърнени култури. Те скандираха “Няма да мълчим, желаеме да работим ” и “Румъния, разсъни се ” и развяваха плакати с надпис “Жертви непредпазливо ”.
Основното неодобрение е обвързвано с изкривяването на пазара на фона на вноса на селскостопански артикули от Украйна. Румънските аграрни стопани са достигнали до миг, в който считат, че не могат повече да посрещат разноските си. До новата годишна продукция остават по-малко от три месеца и заплахата е действителна - че стоките, които ще имаме подготвени през този сезон, няма да могат да бъдат продадени на цени над индустриалните разноски.
Лиляна Пирон, Лигата на румънските асоциации на земеделските производители

Румънските аграрни производители са достигнали точка, в която считат, че не могат повече да посрещат разноските.
Направих оценка, която трябваше да създадат и управляващите на държавно равнище. Сумата, която не съумях да събера, е 500 000 евро. Това е моята загуба. Имаме заеми, доста огромни суми. Аз към момента имам 1000 тона слънчоглед, само че цената му падна и продължава да пада.
Мариан Попа, аграрни производител от окръг Телеорман

Огромните количества украинска продукция трябваше да отидат в Африка и Близкия изток, само че това беше възпрепятствано от Русия, която блокира обичайните пътища за експорт, когато нахлу в Украйна преди 13 месеца. Полша и други страни от района предложиха да оказват помощ за преноса на украинско зърно до пазарите на трети страни.

Европейският съюз, който граничи с Украйна, анулира митата и квотите за импорт, с цел да улесни превоза - също през Румъния и България - до пазарите, които са разчитали на доставките. Но фермерите в директните страни настояват, че обещаните канали не работят по проект.

Те настояват, че вследствие на това зърното остава, наводнявайки личните им пазари и намалявайки цените - за тяхна огромна загуба - до момента в който разноските за торове и сила не престават да порастват.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР