Румънски учени са създали PCR тест, който установява не само

...
Румънски учени са създали PCR тест, който установява не само
Коментари Харесай

Създадоха PCR-тест, установяващ в какъв стадий на болестта е пациент с COVID-19

Румънски учени са основали PCR тест, който открива освен дали човек е инфектиран с новия ковид, само че и в какъв етап се намира заболяването. Екипът, който включва експерти от Националния институт за проучвания в микротехнологиите в Букурещ, Болницата за инфекциозни заболявания " Света Параскева " в Яш и Университета по медицина и фармация в Яш, твърди, че пробата има 100% прецизност, а резултатът излиза след час и половина, съобщава в. " Адевърул ", представен от Българска телеграфна агенция. 

" Новият тест дефинира с доста добра точност даже началото или края на инфекцията, когато вирусните количества са доста дребни ", изяснява Джанина Доди, откривател в Медицинския университет " Григоре Т. Попа " в Яш. 

Медиците показват, че пробата разпознава всички разновидности на вируса, в това число и появилите се през 2021 година Продуктът ще бъде показан на най-голямото интернационално здравно ревю в Дюселдорф, Германия. До момента сходни проби са създадени във Франция, Германия и Финландия, показва изданието. 

Според доктор Еманоил Чаушу, доктор в Болницата за инфекциозни заболявания " Виктор Бабеш " в Букурещ, създаденият от румънските експерти тест има редица преимущества и ще бъде доста потребен в битката против COVID-19. 

" На първо място, резултатът идва доста по-бързо, което разрешава незабавно да стартира лекуване на инфектираните. След това прецизността е доста огромна, а погрешни позитивни или негативни резултати са съвсем изключени ", показва той. 

По думите на лекаря, благодарение на знака за вирусното количество лекуването на пациента може да се персонализира. " По-точно може да се избегне " бомбардирането " на пациента с по-силни медикаменти, които имат своята токсичност, в случай че той има в организма си малко количество вируси ", отбелязва Чаушу. 

Екипът работи и по други планове от този вид, в това число тест въз основата на слюнка. Д-р Мариоара Аврам от Националния институт за изследвания в микротехнологиите показва, че е във крайна фаза създаването на тест, който ще може да открива с огромна акуратност инфекцията въз основата на слюнка през първите пет дни от заразяването. Но в случай че PCR-тестовете са към този момент на пазара, то пробата със слюнка има да извърви дълъг път, преди да получи всички утвърждения, отбелязва в. " Адевърул ". 

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР