Румънски свещеници участват в шествие в подкрепа на гласуването със

...
Румънски свещеници участват в шествие в подкрепа на гласуването със
Коментари Харесай

Мнения Daily: Референдумът за браковете в Румъния - обикновена хомофобия или политическа димка

Румънски свещеници вземат участие в шествие в поддръжка на гласуването със " за " на референдума.

Още по тематиката
Референдум в Румъния дефинира дали бракът е съюз сред мъж и жена

Правозащитни организации предизвестяват, че вотът ще подтиква речта на омразата
3 окт 2018
Защо има потребност от София прайд повече от всеки път

Правата на ЛГБТИ общностите в цяла Европа са сложени под въпрос поради популизъм и шовинизъм, а политическият разговор в България в заледен от години
7 юни 2018 От текст на Дана Александра Шерле за Deutsche Welle

" Защити фамилията и децата на Румъния! Ако не дойдеш да гласуваш, детето ти ще може да бъде осиновено от двама мъже! " Този надпис " красеше " фасадата на една постройка в Тимишоара. Беше отхвърлен едвам след няколко дни, откакто персонално кметът на града се застъпи за свалянето му.

Атмосферата в румънското общество е извънредно нагорещена - в фамилиите, измежду другари и по работните места оживено се разисква тематиката за хомосексуалността, еднополовите бракове и осиновяванията на деца от еднополови двойки. Причината: на 6 и 7 октомври румънците гласоподават на референдум дали в Конституцията на страната да бъде категорично записано, че брак е единствено съюзът сред мъж и жена. В момента главният закон употребява неутралното разбиране " съпрузи ".

От 2015 година насам разнообразни консервативни и религиозни групи, обединени в така наречен " Коалиция за фамилията ", събраха 3 милиона подписа, с цел да накарат политиката да внесе тази смяна в конституционния текст. Парламентът и Сенатът я утвърдиха с ясно болшинство, в това число и с гласове на опозицията. Само депутатите на Съюза за избавление на Румъния (USR) гласоподаваха срещу.
В Гражданския кодекс на Румъния и в този момент се споделя, че бракът е съюз сред мъж и жена. Но това не било задоволително, тъй като законите в Румъния се променяли прекомерно елементарно. Съвсем друго щяло да бъде, в случай че въпросният текст бъде записан и в Конституцията.

Румънската ЛГБТ-общност е мощно обезпокоена от обстоятелството, че в навечерието на референдума в Румъния се надига " вълна от ненавист " против гейовете и лесбийките. В страната непрекъснато се приказва за някакви хомосексуални хора, които щели да лишават на румънците личните им деца.
Букурещката организация " Мозаик " приканва към протест на референдума. Ако най-малко 30% от имащите право на глас не се включат в референдума, той ще бъде разгласен за недействителен.
От другата страна на барикадите е Румънската православна черква, която приканва верующите да се включат в референдума и да гласоподават с " да ", с цел да осуетят легализирането на еднополовите бракове.

Мнозина критици на румънската Социалдемократическа партия, ръководена от условно наказания Ливиу Драгня, считат, че референдумът е просто маневра за похищение на вниманието от проблемите в правораздаването и от насилието на органите на реда против стачкуващи.

Румънският политолог Арманд Гозу вижда даже нещо още по-голямо: " Това си е чиста проба антизападен манифест. Елитът, който ръководи Румъния от края на диктатурата през 1989 и чиито корени би трябвало да се търсят в остарялата партийна номенклатура, в този момент се усеща потиснат от Брюксел ", споделя специалистът. По неговите думи, към този хайлайф спадат и редица политици, които имат съществени проблеми с правораздаването. И точно заради това се опиват да го овладеят и да прокарат закони за прошка. Европейски Съюз обаче им пречи, освен това в доста по-голяма степен от опозицията в самата Румъния.

" Брюксел не стопира да напомня, че румънското държавно управление от ден на ден се отдалечава от правилата на правовата страна. Но след този референдум Румъния може и да се отдалечи от Европейски Съюз и да се преориентира на Изток - по-близо до византийско-православната линия, а с това и по-близо до Путинова Русия ", споделя румънският специалист.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР