Румънски производител на литиево-йонни батерии Prime Batteries Technology (PBT), създаден

...
Румънски производител на литиево-йонни батерии Prime Batteries Technology (PBT), създаден
Коментари Харесай

Европейски компании инвестират 1 млрд. евро в завод за литиево-йонни батерии в Румъния

Румънски производител на литиево-йонни акумулатори Prime Batteries Technology (PBT), основан през 2016 година сплоти напъните си с конгломерата EIT InnoEnergy, съоснован от Европейския съюз, само че включващ европейски банки и компании като ING, Volkswagen и Siemens. EIT възнамерява да влага 1 милиарда евро, с цел да усили индустриалния си потенциал до 8 GWh до 2026 година от сегашните 0,2 GWh.

При предстояща междинна цена на литиевойонните акумулатори от 135 USD за kWh през 2021 година, оборотът на сдружението би трябвало да доближи 1 милиарда евро в границите на четири години, спрямо под 8 млн. евро през 2021 г, съобщи " Румъния Инсайдър ".

EIT стана акционер в PBT, само че не бяха оповестени съответни детайлности за договорката.

Понастоящем PBT разполага с фабрика наоколо до Букурещ. Тази дребна фабрика я прави единствения производител на литиевойонни акумулатори в Румъния и Югоизточна Европа, съгласно Profit.ro. На първия стадий там ще бъде построен нов цех, за който представителите на компанията настояват, че имат позволение за градеж.

Адриан Полец и Вичентю Чобану основават компанията. Южноафриканската Metair Group, мажоритарен акционер в производителя на стандартни автомобилни акумулатори Rombat, има 10% от акциите, съгласно данни на Hotnews.ro.

" Финансирането ще пристигна от капиталови фондове, профилирани в региона на възобновимата сила, в съответствие 30-35%, а разликата ще покрием от заеми ", настояват представители на румънската компания, представени от Businessmagazin.ro. Инвеститорите са кандидатствали и за обществено финансиране - те са изпратили меморандум до Министерството на енергетиката и чакат да аплайват в границите на няколко стратегии.

Инвестиционният проект има два стадия, като 200 млн. евро са планувани за нова централа с индустриален потенциал от 2GWh, която би трябвало да бъде подготвена до 2024 година По-късно развиването би трябвало да се форсира, тъй че индустриалният потенциал на компанията да се усили четирикратно в границите на още две години. Суровините за фабриката, а точно литий, никел, мед и алуминий, ще се внасят от Китай.

Като целеви пазари представителите на PBT обявиха, че се стремят към три посоки: автомобилната област, промишлените приложения и възобновими енергийни източници.

EIT InnoEnergy, която Pitchbook класира като най-активния вложител в региона на устойчивата сила в международен мащаб, е движещата мощ зад Европейския алианс за акумулатори (EBA) и е приета за главен ранен вложител в други сполучливи инициативи за заводи за акумулатори. Сред тях са шведската Northvolt (наскоро завършил кръг на финансиране на стойност 2,75 милиарда щатски долара), по този начин и френската Verkor (приключил кръг на финансиране на стойност 250 млн. евро и обезпечил стратегическо партньорство с Renault). /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР