Румънската жандармерия глоби организатора на протест срещу законопроект за задължителна

...
Румънската жандармерия глоби организатора на протест срещу законопроект за задължителна
Коментари Харесай

Бунт срещу ваксинацията в Румъния, голяма глоба за организатора на протестите

Румънската жандармерия санкции уредника на митинг против законопроект за наложителна имунизация, който е импортиран за разискване в Народното събрание, оповестява през днешния ден в. " Ромъния либера ", представен от Българска телеграфна агенция.

Стотици стачкуващи се събраха през вчерашния ден в парка Извор в Букурещ, с цел да изразят несъгласието си с предлагането. Демонстрацията бе последвана от шествие до постройката на Народното събрание, а някои от участниците не носеха защитни маски.

" Ромъния либера " отбелязва, че уредникът на митинга е бил санкциониран със 7000 леи (2804 лева.), поради това, че не е взел нужните ограничения за ограничение броя на участниците до 100 души и не е обезпечил спазването на останалите ограничения за здравна отбрана. Протестът бе проведен от Съюза на родителите и още четири неправителствени организации.

Националният комитет за съгласуваност на имунизационните действия заяви, че през последните 24 часа са сложени 45 184 дози ваксина, от които 30 991 на Пфайзер/Бионтех, 6496 на АстраЗенека и 7697 на Модерна, пишат изданията в Букурещ. Комитетът посочи, че 37 324 души са получили първата доза, а 7860 - втората доза от имунизацията.

От началото на имунизационната акция на 27 декември в Румъния са сложени 1 826 786 дози ваксина на 1 174 218 души. 521 650 са имунизираните с една доза, а 652 268 - с двете дози. От началото на акцията са регистрирани 6049 странични реакции на имунизациите, означават изданията.

 Протестиращите против имунизацията в Румъния
Протестиращите против имунизацията в Румъния
Снимка: AP/БТА

Румънските вестници осведомят, че през днешния ден ще бъде взето решение дали да отпадне ограничаването за слагане на имунизацията на АстраЗенека на лица на възраст над 55 години. Координаторът на акцията по имунизация доктор Валериу Георгица сподели, че Националният комитет ще се събере на съвещание през днешния ден и ще изслуша мнения на министерството на опазването на здравето и на Националната организация по медикаменти. Д-р Георгица сподели, че решението ще бъде взето въз основа на научни данни, а не заради някакви други аргументи, като да вземем за пример намален интерес на хората към тази ваксина.

Д-р Георгица разяснява нощес пред телевизия Антена 3 и страничните реакции, които имунизациите могат да провокират. Той уточни, че такива реакции будят паника, в случай че се появят четири-пет дни след имунизацията, тъй като в тези случаи може да става дума за заразяване, а не за странична реакция от имунизацията, написа " Адевърул ".

 Протестиращите против имунизацията в Румъния
Протестиращите против имунизацията в Румъния
Снимка: AP/БТА

В. " Гъндул " извежда на напред във времето предизвестието на доктор Георгица, че " при сегашната обстановка нещата елементарно могат да се изплъзнат от надзор ", в случай че не се съблюдават противоепидемичните ограничения. " Ефектът от имунизацията се появява след период от към месец, месец и половина; изгодата от имунизацията не е незабавна след приемането на първата доза и от тази позиция е значимо да се съблюдават ограниченията за предварителна защита. Наложените ограничавания и процесът на имунизация би трябвало да вървят редом ", уточни националният координатор пред телевизия Антена 3. Д-р Георгица сподели още, че в случай че се появят индикации за употреба на имунизациите и при лица под 18 години, то ваксини ще се слагат и на тях.

Вестниците в Букурещ пишат още, че през днешния ден в Румъния ще дойде нов транш от имунизацията на Пфайзер/Бионтех в размер 224 640 дози.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР