Румънката Лаура Кьовеши успя да се пребори и окончателно бе

...
Румънката Лаура Кьовеши успя да се пребори и окончателно бе
Коментари Харесай

Лаура Кьовеши е новият европейски главен прокурор

Румънката Лаура Кьовеши съумя да се пребори и дефинитивно бе одобрена в сряда за първия основен прокурор на Европейски Съюз, излиза наяве от известие на Европейския парламент. Преди дни румънката беше утвърдена от Съвета на Европейски Съюз, а в сряда решение взеха ръководителите на политическите групи и ръководителят на Народното събрание Давид Сасоли. Така стартира 7-годишният мандат на Кьовеши като първи началник на прокуратурата на Европейски Съюз.

Европейският парламент напомня, че европейската прокуратура би трябвало да стартира да действа в края на 2020 година Тя ще бъде самостоятелна работа, отговаряща за следствието на закононарушения против бюджета на Европейски Съюз, като измами, корупция или трансгранични злоупотреби с Данък добавена стойност над 10 млн. евро. Списъкът с закононарушенията може да бъде уголемен в бъдеще и към него да бъде прибавен тероризмът да вземем за пример.

Досега 22 държави-членки се причислиха към общата прокуратура. Петте страни, които сега не вземат участие, са Швеция, Унгария, Полша, Ирландия и Дания. Но те могат да се причислят когато и да е.

Централата на институцията ще бъде в Люксембург. Там ще бъдат основният прокурор и прокурори от всички участващи страни.

Лаура Кьовеши мина през доста тежка борба, с цел да заеме позицията, в това число в личната ѝ страна, където държавното управление на социалистите стартира да води война против нея с нечисти средства. Румънските управляващи даже образуваха дело против Кьовеши в опит да се блокира наличието ѝ в Брюксел за част от наложителните чувания.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР