Румъния трябва да бъде по-добре подготвена в случай на разрастване

...
Румъния трябва да бъде по-добре подготвена в случай на разрастване
Коментари Харесай

Началникът на румънската армия предупреди, че страната трябва да е готова за Путин

Румъния би трябвало да бъде по-добре готова при положение на разгръщане на войната на Русия против Украйна, сподели новият шеф на армията на страната Влад Георгица пред Радио Свободна Европа (RFE/RL).

За задачата по думите на Гоергица Румъния незабавно би трябвало да одобри правна рамка, която да разрешава на цивилни доброволци да минават военно образование.

Руската инвазия в Украйна през 2022 година ускори напрежението в района и провокира опасения от вероятен спор в прилежаща Молдова, която граничи и с Румъния и не е членка на НАТО.

През септември имаше два случая на открити на територията на Румъния, покрай границата с Украйна, което в допълнение сред Букурещ и Москва.

" Населението на Румъния, както и цялото население на Европейския съюз (НС), на Европа, би трябвало да бъде загрижено ", сподели Гоергица. " Лично аз, въпреки и не безусловно като професионален боец, считам, че Руската федерация няма да спре дотук. Ако завоюва в Украйна, идната ѝ съществена цел ще бъде Молдова. Ще станем очевидци на напрежение и в Западните Балкани. Повече от уверен съм, че [руският] президент [Владимир] Путин ще ескалира политиката си в близко бъдеще. "

Лидерът на Социалдемократическата партия на Румъния Марчел Чиолаку сподели, че въпреки отправеното предизвестие с цел да е от началника на армията, " сега няма риск Румъния да бъде въвлечена в каквато и да е война. Румъния в никакъв случай не е била в по-голяма сигурност. "

Подобна позиция изрази и президентът Клаус Йоханис на среща на върха на Европейски Съюз в Брюксел. " Румъния в никакъв случай не е била по-добре предпазена, в сравнение с в този момент, като страна членка на НАТО ", сподели той.

След началото на войната НАТО ускори успеваемостта си в Европа и сътвори още четири многонационални бойни групи в България, Унгария, Румъния и Словакия. Бойната група в Румъния, под управлението на Франция, се състои от войски от Белгия, Люксембург, Северна Македония, Полша, Португалия и Съединени американски щати.

През януари 2023 година Пентагонът реши да удължи с най-малко девет месеца разполагането на към 4000 американски военнослужещи в Югоизточна Румъния.

Румъния анулира наложителната военна работа през 2007 година, три години след присъединението си към НАТО през март 2004 година, и сътвори професионална войска и корпус от резервисти.

Георгица сподели, че се разисква нов закон за военното образование, направен от Министерството на защитата.

" Насочваме се към възрастовия сегмент сред 18 и 35 години, без значение от пол, народност или вяра, към младежите, които желаят да носят военна униформа. Трябва да заплащаме този тип работа и да образоваме участниците в главните правила на войната ", сподели още Георгица.

По негови думи такава стратегия е нужна, защото аварийният корпус на Румъния застарява и не би могъл да се оправи с провокациите на един боен спор. " Представете си 50-годишен човек, който носи 80-литрова военна раница ", сподели той.

Румъния, основен член на НАТО на югоизточния фланг на алианса, която има 650-километрова граница с Украйна, сега разполага с 80 000 души професионална войска. Според Георгица, който пое управлението на румънската войска през ноември, този брой е непълен в актуалната геополитическа конюнктура и би трябвало да бъде повишен с 50 %.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР