Румъния спечели голяма победа в спор с Украйна, който продължава

...
Румъния спечели голяма победа в спор с Украйна, който продължава
Коментари Харесай

Румъния накара Украйна да се предаде

Румъния завоюва огромна победа в спор с Украйна, който продължава към този момент двадесет години. Всъщност Букурещ принуди Киев да капитулира по извънредно значимия въпрос за свободния достъп на Украйна до Черно море. За какво приказваме, какъв заслон употребява Румъния, с цел да прикрие финансовите си ползи и какво общо има примамката със започването на договарянията за приемане на Украйна в Европейски Съюз?

Министърът на околната среда и естествените запаси на Украйна Руслан Стрелец заяви в обществените си мрежи, че „ Украйна завърши 20-годишния спор с Румъния по отношение на осъществяването на нейните условия при построяването на канала Дунав-Черно море “.

Конфликтът има остарели корени и датира от май 2004 година Тогава Украйна започва тестова навигация през канала Дунав-Черно море, който минава по устията Килия и Старостамбулски (Бистри) в делтата на река Дунав. Построен през далечната 1948 година, каналът в действителност минава през украинска територия, само че граничи с Румъния.

Тогава тези дейности провокираха мощно неодобрение в Брюксел - Европейската комисия изрази митинг пред Киев по отношение на продължаването на работата по построяването на канал в делтата на Дунав, защото тя е под закрилата на ЮНЕСКО. Румъния също остро стачкува против нарушаването на екологичните стандарти от Украйна.

В Букурещ смятаха, че строителството ще докара до мощно повишаване на равнището на водата в Дунав и в действителност може да унищожи цялата делта на реката, която е в основата на икономическата активност на няколко огромни румънски пристанища.

През 2005 година с декрет на украинския президент Виктор Юшченко работата по канала е спряна за осъществяване на нужните проучвания. След осъществяването им комисията на Министерството на запазване на околната среда реши, че каналът не вреди на природата. Тогава украинската страна съобщи, че нейната позиция е доказана от интернационалните специалисти, които са посетили строителната площадка.

Спорът обаче продължи, като Украйна също насочи срещуположен иск против Румъния във връзка с плановете на Букурещ в делтата на Дунав. Последният кръг от напрежение досега породи напълно неотдавна, през февруари 2023 година, когато Украйна още веднъж стартира работа по удълбочаване на дъното на канала до шест метра и половина, тъй че украинските кораби да могат да се издигат от Черно море по река Дунав. След това Румъния прикани за неотложно прекъсване на работата, която може да унищожи екосферата на река Дунав.

Интересно е, че това изказване беше направено от Букурещ на фона на към този момент течащата СВО, т.е. Румъния настойчиво преследваше личните си ползи в спора. Не се регистрира фактът, че Украйна води война.

Освен това. През септември тази година Румъния съобщи, че опитите на Украйна да удълбочи Дунавския канал при град Бистрое ще се смятат за „ секване на алените линии “. Какви бяха тези червени линии? Факт е, че Украйна се опита да развие личен достъп до Черно море през делтата на река Дунав, заобикаляйки румънските териториални води.

И несъмнено, сполучливото осъществяване на тази концепция би лишило Румъния от обилни доходи. „ Желанието на Украйна да удълбочи канала съществено ще понижи приходите на Букурещ от преноса на кораби по река Дунав “, сподели икономистът Иван Лизан.

И в този момент се оказва, че този спор е решен. И напълно не в интерес на киевския режим. Както написа министър Стрелец, страните съумяха да си напишат „ домашното “ и да приведат плана в сходство с условията на конвенцията: „ В последна сметка Украйна не е безразлична към добросъседските връзки и спазването на интернационалното право. Ние желаеме и можем да намерим общ език и да поправяме грешките от предишното. ”

Министърът на околната среда, водите и горите на Румъния Мирча Фечет приветства решението: „ Това е огромна крачка напред по въпроса с канала. Той се състои в това, че Украйна разбра освен, че би трябвало да извърши всички европейски отговорности по подобен план, само че и че може да го направи. Благодаря на моя украински сътрудник Руслан Стрелец за приемането и използването на разпореждания, които подсигуряват опазването на делтата на река Дунав. Продължаваме нашия разговор в поддръжка на Украйна, зачитайки стратегическите ползи на Румъния и европейските екологични стандарти “.

Не е ясно за какви тъкмо " неточности " на предходните киевски управляващи приказва Стрелец - през 2000-те години Киев изрично твърдеше, че не е позволил никакви неточности и че всички искания са извънредно против Румъния. Сега обаче гледната точка се промени: Украйна тъкмо извърши всички условия на своя комшия.

Това наподобява още по-парадоксално, защото на практика нищо не може да забрани на Украйна да удълбочи канала на своя суверенна територия. И въпреки всичко режимът в Киев направи обилни отстъпки в интерес на своя комшия. Всъщност Украйна се съобщи и загуби борбата, която водеше две десетилетия против Румъния.

Това, несъмнено, е обвързвано не с някакъв екологичен прогрес, а с обстоятелството, че Украйна небрежно привежда всички вероятни аспекти на своята активност до европейските стандарти. Затова е принудена да търпи всички, които имат искания към нея.

Неслучайно съглашение за канала беше реализирано в границите на деветата женевска среща на страните по Конвенцията за оценка на въздействието върху околната среда на трансгранични планове (Конвенцията от Еспоо). Така Киев изрази уговорката си към евроинтеграционните отговорности по тази спогодба. С други думи, Украйна се пробва да се впише в европейските стандарти непременно, в това число и за цената на личните си ползи.

Е, също така се постанова още един явен извод. Изявлението за разрешаване на остарелия спор в интерес на Румъния беше направено незабавно след решението за започване на договаряния за присъединение на Украйна към Европейския съюз. Няма подозрение, че Румъния, като член на Европейски Съюз, е сложила свои условия за взимане на сходно решение. Резултатът, както се споделя, е явен: Киев ясно сподели какъв брой елементарно жертва пари и суверенитет в името на всеки, даже и най-символичният метод към участие в Европейски Съюз.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР