Румъния смята, че ще са й необходими 6 години, за

...
Румъния смята, че ще са й необходими 6 години, за
Коментари Харесай

Румъния подготвя план за влизане в еврозоната през 2024 г.

Румъния счита, че ще са й нужни 6 години, с цел да влезе в еврозоната. Правителството ще сътвори национална комисия, чиято задача е правенето на проект за присъединение на страната към валутния съюз през 2024 година

" Мисля, че присъединението към еврозоната е най-важният план след присъединението на Румъния към Европейския съюз. Ето за какво ще издадем незабавен указ за основаване на национална комисия, която ще изготви проект за приемане на еврото ", сподели министър председателят Виорика Данчила по време на държавно съвещание.

Комисията ще изготви график за присъединението на Румъния към механизма за приемане на еврото и ще предприеме нужните дейности за подготовка на румънската стопанска система и общество за тази значима стъпка.

Комисията ще бъде управлявана от премиера и президента на Румънската академия, а шефът на централната банка на страната и вицепремиерът по икономическите въпроси ще работят като заместник-председатели.

Румъния от дълго време има упоритости за присъединение към еврозоната. Страната твърди, че извършва всички критерии за присъединение към общата валута и 5-6 години са изцяло реален период това да се случи.

Амбициозните претенденти България и Румъния

През октомври Клаус Реглинг, ръководещият шеф на Европейския стабилизационен механизъм (спасителният фонд на валутния съюз), съобщи, че България и Румъния могат да се причислят към еврозоната, откакто изпълнят всички критерии за участие.

Двете страни се ангажираха да одобряват еврото след присъединението си към Европейския съюз през 2007 година, само че към този момент повече от десетилетие това не се случва. През последните 12 месеца България и Румъния са измежду най-бързо растящите стопански системи в блока, което в допълнение ускори упоритостите им за влизане в еврозоната.

Пред участието им във валутния блок обаче има политически спънки, свързани основно с отношението на старите държави-членки като Германия и Холандия. Те се съмняват в стабилността на двете балкански стопански системи, опасявайки се, че в бъдеще някоя от тях (или и двете) може да последва ориста на закъсалата Гърция.

България към този момент разгласи проектите си да подаде документи за " чакалнята " на еврозоната до юни, евентуално с цел да се възползва от ролята на ръководител на Съвета на Европейски Съюз.

Европейската комисия също е разграничена по въпроса за приемането на България в паричния съюз. Председателят на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер е корав последовател на участието на страната в еврозоната. Baлдиc Дoмбpoвcĸис, еврокомисарят, ĸoйтo oтгoвapя зa eвpoтo, е уверен, че страната ни е постоянна и елементарно може да влезе в чакалнята на еврозоната.

Колегата му Пиер Московиси, управляващ икономическите и финансови въпроси, твърди, че България би трябвало да усили продуктивността и да притегли повече непознати вложения. Брюксел гледа с съмнение към пазара на труда и неравенството в страната ни.

В последния отчет за икономическото доближаване от юли 2016 година Европейската централна банка (ЕЦБ) съобщи, че България, Хърватия и Румъния са измежду седемте страни, които не дават отговор на всички критерии за влизане в еврозоната. ЕЦБ се съмнява в независимостта на централните банки в трите страни.

Критериите за конвергенция на еврото се мерят посредством инфлация на потребителските цени, бюджетен недостиг, държавен дълг, дълготрайни лихвени проценти и отклоняване от централния валутен курс. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР