Румъния следва пътя, по който върви цяла Европа - партиите

...
Румъния следва пътя, по който върви цяла Европа - партиите
Коментари Харесай

Валентин Радомирски: В Румъния е в ход вътрешно противоборство с геополитически измерения

" Румъния следва пътя, по който върви цяла Европа - партиите на статуквото се изчерпват. Магията на Лаура Кьовеши, популяризирана от редица издания у нас и на запад, се изчерпа от предходната година до момента съвсем изцяло след разкритията, че е подписвала противоконституционни секретни протоколи със службите за сигурност, въз основата на които са били подслушвани 6 милиона души в Румъния. " Това мнение изрази в предаването " Преди всички " някогашният български дипломат в Румъния и външнополитически наблюдаващ Валентин Радомирски. По думите му, в момента в Румъния се води доста остра вътрешнополитическа битка, в която се намесва и геополитически вектор.

" Румъния, след зиг-загите в обстановката в Турция, се оказа един от главните стълбове в организирането, дружно с Полша, на една нова линия, един нов кордон против Русия и китайското нахлуване към Европа. Така, че тя е изключително значима страна в геополитическите проекти на редица непознати сили. "

Протестите в Румъния не бяха неочаквани, беше известно, че румънската диаспора се готви за тях. Имаше много сведения, че той се провежда през обществените мрежи, имаше обвинявания, че се провежда и от други сили, уточни Радомирски. Той напомни значимия принос на румънската диаспора в избора на настоящия президент Клаус Йоханис: " Ако не бяха гласовете на диаспората, той нямаше да бъде президент. В последния миг той взе преднина пред своя конкурент и завоюва мястото с помощта на гласовете от чужбина. "

Валентин Радомирски акцентира огромната поддръжка, с която ръководещите социалдемократи се употребяват вътре в страната:

" И това докара до техните дейности, от време на време покрай рамките на разрешеното от демокрацията, само че им даде опция да работят против така наречен от тях паралелна страна, която се въплъщава съгласно тях от президента, службите за сигурност, Агенцията за битка с корупцията, до момента в който неин началник беше Лаура Кьовеши, и някои медии, които са поддържани от олигарсите. "
Радомирски разположи протичащото се в Румъния с.в подтекста на нова за Европа тенденция:

" В резултат на вътрешнополитическите търкания в Съединени американски щати се вижда, че социалдемократите да вземем за пример се придържат към една политика, която организира Тръмп. Те в действителност са втората страна, която взе решение да реалокира посолството си в Израел от Тел Авив в Йерусалим. Доказателство за това е и визитата на министър-председателката на Румъния в Израел и организирането през октомври на взаимно първо съвещание на двата кабинета - израелския и румънския. Нещо, което срещна отпора на президента и групираните към него сили, които пазят друга линия - линия, която, общо взето пази Европа, която сега е следена основно от ЕНП. "
Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР