Румъния разширява списъка на основни хранителни продукти с таван на

...
Румъния разширява списъка на основни хранителни продукти с таван на
Коментари Харесай

Още храни с таван на търговската надценка в Румъния

Румъния уголемява листата на съществени хранителни артикули с таван на комерсиалната надценка и удължава мярката в отбрана на потребителите с три месеца, съобщи организация Аджерпрес, като се базира на премиера Марчел Чолаку.

" Днес одобряваме мярка, с която продължаваме отбраната на покупателната дарба на румънците, още повече през зимния интервал, когато разноските са по-големи. Удължаваме ограничаването на комерсиалната надценка за съществени хранителни артикули с още три месеца и разширяваме тази мярка ", разгласи през днешния ден министър председателят Чолаку при започване на съвещание на държавното управление.

По думите му данни на Националния статистически институт демонстрират, че мярката е имала упования резултат.

" Спряхме несъразмерното повишаване на цените на храните, а за доста артикули от листата се следи значително понижение на цената в магазините.

Затова имаме всички учредения да продължим тази мярка, която пази особено фамилиите с ниски и междинни приходи ", съобщи Марчел Чолаку, представен и от Българска телеграфна агенция.

Премиерът заяви, че ще бъде въведено ограничаване от най-много 5% комерсиална надценка за олио, захар, брашно, царевично брашно, свинско, пилешко и говеждо месо, които са импортирани неопаковани и които не са модифицирани в Румъния.

" Това държавно управление не може да поддържа спекулативната процедура на някои да внасят на ниска цена и да продават скъпо,

възползвайки се от обстоятелството, че този артикул е нужен в всекидневието на всяко семейство ", разяснява министър председателят.

Списъкът на хранителни артикули с таван на комерсиалната надценка се уголемява с ориз с кръгли зърна и грамаж сред 0,5-1,5 кг, козунак, доматено пюре, сметана 12 % масленост, маргарин, квас, круши, чесън, кайма.

Как работи мярката

За селскостопански и хранителни артикули, които се внасят в Румъния и не са минали развой на преработка/кланица, комерсиалната надценка ще бъде до 5% по отношение на покупната цена, към която се прибавят директните и непреките разноски, планувани в заповед на министъра на финансите от 22 декември 2003 година

Селскостопанските артикули и храни, обхванати от тази мярка, са: олио, захар, брашно, царевично брашно, свинско, пилешко и говеждо месо, за количества опакован артикул, надвишаващи надлежно 5 кг и 5 литра.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР