Румъния работи по програма, с която да задържи украинските бежанци

...
Румъния работи по програма, с която да задържи украинските бежанци
Коментари Харесай

Специалните пратеници на bTV: Румъния разработва програма, с която да задържи украинските бежанци


Румъния работи по стратегия, с която да задържи украинските бежанци и след края на войната, при тяхно предпочитание. Това обявиха за bTV управляващите в северната ни съседка.

Две министерства и локалните общини в Румъния са ангажирани с приемането, настаняването на бежанците от Украйна. Те се настаняват в общински центрове, откъдето локалните жители ги канят в домовете си.

Наташа Димитраки от украинския град Николаев е майка на четири деца, едно от които със Синдром на Даун. Сама жена в непозната страна, само че единствено три месеца след идването си, към този момент има работа в Букурещ.

„ Тъй като имам дете със специфични потребности и доброволците видяха, че мога да се оправя добре с тези деца и те проведоха група, която аз да повеждам. Ние с още една майка водим група в учебно заведение във към този момент създадена стратегия, по която ние се занимаваме с децата “, описа тя пред bTV.

За намирането на работа на бежанците се грижат хора като Алксандро. Той е обществен служащ в Първи регион на Букурещ и дава отговор за бежанците в своята зона.

“Ние се научихме да вършим нови неща. Да осигурим всичко от което имат потребност, да намираме работа на тези, които желаят да останат в Румъния. Това е друго от всичко, което съм правил преди “, съобщи той.

„ Има две равнища на съгласуваност - имаме отделът за изключителни обстановки, в които ние реагираме на първичната потребност от поддръжка за бежанците. Имаме и шест работни групи към Министерски съвет - обществена поддръжка, даването на разрешителни за работа, обучение, опазване на здравето. тези групи работят за средносрочната и дълготрайната интеграция на бежанците в румънското общество “, изясни ръководителят на департамента за изключителни обстановки Саед Арафат.

В румънското общество има поддръжка и единение в отношението към украинците. Опитите за конфигуриране на хората против бежанците посредством пропагандни акции не са били сполучливи, обявиха пред bTV представители на румънското държавно управление.

Според изследване на румънските управляващи измежду бежанците тук, което евентуално е годно и за България, бежанците от Украйна, които са останали в Румъния, а не са тръгнали към западни страни имат желание да се върнат вкъщи, щом войната завърши.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР