Румъния придоби друг статут. Тя вече е със статут на

...
Румъния придоби друг статут. Тя вече е със статут на
Коментари Харесай

Румъния: Вече сме със статут на страна член в Шенген

Р умъния закупи различен статут. Тя към този момент е със статут на страна член в Шенген. Това сподели в изявление за телевизия ДиСиНюз (DC News TV) вътрешният министър Каталин Предою.

“Ние гласуваме по въпросите на Шенген, споделяме си мнението там, имаме шенгенски щемпел. Трябва да сменим всички печати на границата, ще има избран тип печати, имаме шенгенски печати ”, посочи той отговор на въпрос на водещия.

Румънският вътрешен министър осведоми, че Европейската комисия възнамерява да влага пари за Румъния и България, с цел да засилят логистиката си във връзка с защитата на границата . Отпуснатите средства ще бъдат за дронове, мотоциклети, коли, радари, термовизионни камери.

Каталин Предою акцентира и нуждата от усилване на полицейското съдействие на Румъния както с Австрия, по този начин и с България. 

“Румънската полиция да си сътрудничи по-интензивно с австрийската полиция, с българската полиция, за прекъсване на незаконната миграция, трафика на хора, наркотрафика, трафика на оръжие, проведената престъпност ”, означи вътрешният министър.

По думите му не след дълго ще пристигна денят, когато Румъния, като пълновръстен член на Шенген, с всички граници в Шенген, ще би трябвало да вземе политическо решение дали да гласоподава “за ” или “срещу ” влизането на нов член в Шенгенския клуб. 

“Да вземем която и да е страна от района на Западните Балкани или, да кажем, Молдова или Украйна. Ще бъдем призовани да кажем да или не. За страна, която дава отговор на техническите критерии. Уверявам ви, че това ще бъде виновен спор в Румъния. И тогава ще проучваме от позиция на ползите на нашата вътрешна сигурност в взаимозависимост от миграционния напън, според от това, което се случва по границите, според от рисковете, освен от позиция на европейските ползи ”, означи Предою. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР