Румъния посрещна с тържествена церемония пристигането на миночистач, който е

...
Румъния посрещна с тържествена церемония пристигането на миночистач, който е
Коментари Харесай

Първият миночистач, който ще разчиства с България Черно море, акостира в Кюстенджа

Румъния посрещна с тържествена гала идването на миночистач, който е част от общите старания с България и Турция за прочистването на Черно море от мини, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Церемонията се състоя в пристанището в Кюстенджа (Констанца). Миночистачът M 270 Sublieutenant Ion Ghiculescu на румънските военноморски сили е първият от двата миночистача, добити по силата на междуправителственото съглашение, подписано сред Румъния и Англия. Преди да премине в румънски ръце корабът се е казвал HMS Blyth и е служил в английския Кралски флот.

На церемонията участваха високопоставени румънски публични лица и военни, в това число началникът на Щаба на защитата военачалник Влад Гюргица и командирът на Военноморски сили адмирал Михай Панайт. В румънското пристанище беше акостирала и английската фрегата Queen Mary.

Както БГНЕС към този момент осведоми на 11 януари 2024 година в Истанбул България, Турция и Румъния възнамеряват да подпишат съглашение за взаимен проект за търсене и заличаване на мини, плаващи във водите на Черно море вследствие на войната в Украйна. Споразумението е резултат от месеци договаряния сред съдружниците от НАТО и беше оповестено от турския министър на защитата Яшар Гюлер.

Тристранната самодейност включва към този момент единствено трите страни. „ Поради войната сред Украйна и Русия има сложени мини както в украинските, по този начин и в съветските пристанища. Те от време на време доближават до нашите проливи заради течението “, изясни Гюлер и добави: „ Нашите кораби за неутрализиране на мини ще правят непрекъснати патрули до точката, където свършват (морските) граници на Румъния “.

Англия съобщи по-рано, че ще трансферира два минни кораба на Кралския флот на украинския флот, до момента в който основава нова морска отбранителна коалиция дружно с Норвегия, с цел да подкрепи укрепването на морските интервенции на Украйна. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР