Румъния пое ротационното председателство на Съвета от 1 януари. Румънските

...
Румъния пое ротационното председателство на Съвета от 1 януари. Румънските
Коментари Харесай

Румънското председателство: бюджетът и бъдещето на ЕС на преден план

Румъния пое ротационното председателство на Съвета от 1 януари. Румънските депутати считат, че бъдещето на Европейски Съюз и финансовата рамка са измежду основните въпроси. За първото си шестмесечно председателство Румъния е дефинирала като цели икономическия напредък, конкурентоспособността, вътрешната сигурност, укрепването на общите европейски полезности и битката с расизма, ксенофобията, антисемитизма и популизма.

Новото председателство ще би трябвало също по този начин да провежда договарянията за дълготрайния бюджет на Европейски Съюз. В края на март е планувано отдръпването на Англия от Европейски Съюз, а на 9 май в Сибиу ще се организира неофициална среща на върха, където водачите на страните в Европейски Съюз ще разискват бъдещето на Европа.

Мариан-Жан Маринеску (ЕНП) показва като тематики с огромен залог имиграцията, Брекзит, многогодишната финансова рамка и преформулирането на бъдещето на Европейски Съюз: „ От моята позиция договарянията за дълготрайния бюджет на Европейски Съюз (2021-2027 г.) ще бъдат огромното тестване и за Румъния, и за Европейски Съюз, тъй като преформулирането на бъдещето на Европейската общественост изисква то да откри съответно отражение в политики и финансиране “.

Виктор Бощинару (С&Д) се надява, че новата визия за Европа ще изключи подходи, учредени на разнообразни скорости на интеграция, защото съгласно него това ще нанесе вреди на европейския план. „ Искам да имам вяра, че срещата на върха в Сибиу ще откри визия, в която съществена роля имат солидарността и единството. Очаквам срещата да ни донесе съглашение за бюджета. “ Г-н Бощинару планува и нов подтик на политиката за разширение към Западните Балкани и включване на по-прагматични детайли в връзките с източните съседи на Европейски Съюз. Освен това той счита, че „ по време на румънското председателство посоката по отношение на европейската отбранителна политика би трябвало да бъде тъкмо дефинирана “.

Лауренциу Ребега (ЕКР) декларира: „ На първо място, бих желал да видя интензивно и интелигентно ръководство по три основни тематики: дълготрайния бюджет, въпросите към Брекзит и европейските избори през май. Освен това ще бъде отлично, в случай че Румъния даде нов старт на плановете от кохезионната политика, които биха възобновили очакванията и доверието на всички европейски жители “.

Норика Николай (АЛДЕ) акцентира, че първото ротационно председателство на Румъния идва в сложен миг за Европейски Съюз и за самата страна. „ Брекзит и дълготрайният бюджет ще дефинират бъдещето на Европейския съюз. Предвид възхода на популизма и екстремизма в Европейски Съюз се надявам, че Румъния ще заздрави проевропейските полезности. Вярвам в способността на Румъния да управлява председателството и ще поддържа политически напъните за приемане на законодателни актове на Европейски Съюз “.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР