Румъния отказа да издаде разрешително за транзит по река Дунав

...
Румъния отказа да издаде разрешително за транзит по река Дунав
Коментари Харесай

Румъния конфискува руски танкове и БТР-и на път в Сърбия

Румъния отхвърли да издаде позволение за пренос по река Дунав на съветски оръжия, ориентирани към Сърбия, заради глобите, наложени от Европейския съюз във връзка със обстановката в Украйна. Това оповестиха пред TACC от Министерството на външните работи в Букурещ.

" За издаване на лиценз за пренос за транспорт на военни материали (според закона лицензът може да бъде публикуван единствено на румънски оператор) би трябвало да бъдат изпълнени редица условия ", обясниха от румънското външно ведомство.

Едно от тях е, че услугите на румънския оператор, предоставени въз основа на директен лиценз, не би трябвало директно или индиректно да дават отговор на ползите на физическо или юридическо лице, институция или организация от Руската федерация или да бъдат предопределени за потребление в Руската федерация (в сходство с Решение на Съвета на Европейски Съюз 2014/512/PESC за ограничаващи ограничения, като се вземат поради дейностите на Руската федерация за дестабилизиране на ситуацията в Украйна, което е част от вътрешното законодателство на Румъния.

" Това изискване не беше изпълнено в тази обстановка, тъй че съответният лиценз не може да бъде възложен от способените румънски органи ", разясниха от румънското външно министерство.

Според локалния ефирен канал Digi 24 става въпрос за 30 танка и 30 бронетранспортьора , изпратени въз основа на контракт сред Белград и Москва.

" Румънските управляващи обаче задържаха превоза и конфискуваха оръжията ", съобщи малкия екран.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР