Румъния ограничи до 15 броя на граничните пунктове, през които

...
Румъния ограничи до 15 броя на граничните пунктове, през които
Коментари Харесай

Румъния налага ограничения върху вноса на отпадъци

Румъния ограничи до 15 броя на граничните пунктове, през които могат да се внасят рециклируеми боклуци в страната. Тя одобри и решение за битка с противозаконния импорт на боклуци, заяви изданието Balkaninsight.

" Румъния не може да бъде сметището на Европа " , разяснява министърът на околната среда Танчош Барна. Тъй като европейското законодателство сега не разрешава на страните членки на Европейски Съюз да отхвърлят вноса на боклуци, страната би трябвало да одобри личен нормативен акт, който да контролира сходни действия, акцентира той.

" Проследяването на тези транспорти от границата до мястото на преработване ще бъде наложително. Количествата боклуци, които се внасят, ще бъдат обвързани и с потенциала за преработване на фирмите ", добави Барна.
 Европейска комисия приема нови ограничавания за някои от най-вредните химикали в отпадъците
Европейска комисия приема нови ограничавания за някои от най-вредните химикали в отпадъците

Предлагат по-строги ограничавания за оптимално допустимите концентрации в отпадъците

Активистът за запазване на околната среда Октавиан Берчану разяснява, че новите ограничения са положителни, само че към момента незадоволителни, защото 15-те избрани пункта са същите, от които нормално се внасят отпадъци. Така че обстановката няма да се промени доста.

" Тези пунктове за инспекция би трябвало да бъдат оборудвани със сканиращи устройства , а броят на комисарите по околната среда би трябвало да се утрои " , счита Берчану.

През последните години Румъния и България се трансфораха в съществени дестинации за боклуци от Западна Европа, откакто през 2018 година Китай затвори вратите си за подобен импорт. Голяма част от боклуците се придвижват в селата към Букурещ и се изгарят нелегално, като предизвикват замърсяване на въздуха.
 Турция не разрешава вноса на пластмасови боклуци
Турция не разрешава вноса на пластмасови боклуци

Акция против политиката на Великобритания
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР